експорт > пазари


Треска за злато

Цената на благородния метал може да удари 5000 USD за тройунция, ако някоя европейска държава фалира

Злато за 20 млрд.USD лежи в недрата на България. Така смятат експерти. Ако тяхното твърдение е вярно, то България е наистина един Клондайк на стария континент.

По данни на икономическото министерство златните находища у нас са 40.  За 20 от тях вече има издадени разрешения за търсене и проучване.

Концесиите за добив на злато са четири. От тях се експлоатират две - тази в Челопеч на канадците от "Дънди прешъс металс" и в Чала на "Горубсо-Кърджали". Последните две, дадени от правителството през 2010 година - за "Ада тепе" на "Дънди" и за "Диканите" на "Голдън Бийч Прима БГ", още не се разработват.

В последните 2 години правителството е дало и 4 разрешения за търсене и проучване на ценни метали. Последното е от края на август, когато “Болкан Минералс Дивелъпмънт” получава право да проучва площ от 121 кв. км в находище "Злогош" до Кюстендил.

101 кв. км площ за търсене и проучване през септември 2010 г. е получила компанията "Ий Оу Екс Сървисиз", която след това се преименува на "Евромакс Сървисиз".

Още една компания, "Трейс рисорзис", има намерение да започне добив на злато и сребро до пернишкото село Брезник. От там се очакват 463 хил. унции злато и 2,1 млн. унции сребро. "Трейс рисорсиз" търси ценни метали и в площите "Ракитово" и "Росоман", а "Мартерн" проучва до Трън.

Канадските компании са най-активни в търсенето на злато у нас. През март 2011  година "Болкан Минерал енд Майнинг" - дъщерна на "Дънди прешъс металс", е получила разрешение да търси злато и на "Иран тепе" до Крумовград. Тя проучва и площите Кесебир и Лехово.

Въпреки многото разрешителни засега добивът на благородния метал у нас остава нисък, сравнено с лидерите в Европа. През 2010 г. страната ни е произвела 2,5 тона злато, което я нарежда на четвърто място, докато лидерът Турция има 17 тона.

Защо чуждите компании така трескаво търсят злато у нас. Отговорът е много прост. За разлика от други вложения доходността oт злато е по-висока. Според експерти съвсем не е фантастика очакването през 2014-2015 г.одина цената на благородние метал да удари 5000 USD за тройунция. Особено, ако някоя европейска държава вземе че фалира.

 

Инвестицията в злато е най-печеливша


От началото на годината златото поскъпна с близо десет на сто, за същия период среброто е скочило с 30.8 на сто в долари, изчисляват експерти от борсата за търговия с инвестиционно злато Тавекс, цитирани от БТА.


Въпреки че в края на февруари на нюйоркския пазар за злато, който е най-големият в света, цената на метала се понижи с 5.4% от 1 791.49 долара до 1 688.44 долара в края на седмицата златото възстанови около един и половина процентни пункта от стойността си до 1 723.50 долара за тройунция.


От началото на годината единственото покачване спрямо лева е това на швейцарския франк със скромните 0.9 на сто. Доларът е поевтинял спрямо лева с 3.8 на сто, британската лира е загубила един процент.


Най-голям е спадът на японската йена - 7.2 на сто.


Индексът S&P 500 е добавил 5 на сто доходност от началото на годината, а Dow Jones - 2.3 на сто. Английският индекс FTSE 100 е регистрирал покачване от 5.3 на сто в лева.


Индексът на германската икономика DAX е постигнал доходност от 13.3 на сто за първите два месеца на годината.


Справка в БНБ показва, че лихвите по банковите депозити продължават да падат и в момента лихвеният процент на едногодишен депозит е в рамките на 5 - 6 процента, което представлява месечна доходност от около 0.5 на сто процентни пункта.


От Агенцията за икономически прогнози и анализи Standard Chartered обявиха, че очакват златото да се търгува при средни цени от 1 975 долара за тройунция през последното тримесечие на 2012 г. В по-дългосрочен план очакванията на анализаторите на английската банка са за средни цени от 2 000 долара през 2013 г. и 2 107 долара през 2014 г.


Средната цена на златото през 2011 г. беше 1 571 долара, като стигна и цени от 1 923 долара. Експертите на BNP Paribas очакват средната цена на златото през последното тримесечие на годината да достигне 2 030 долара, а цената през 2013 г. да надхвърли 2 220 долара.


Прогнозите на банката за среброто са то да се търгува при средни нива от 43.8 долара през последното тримесечие на 2012 г. и при нива от 52 долара за тройунция през 2013 г.

 

 

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер