политика > бизнес среда


Прогноза в exporter.bg се сбъдна за втори път в рамките на една година

В интервю за exporter.bg, Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България, още в началото на миналата година предрече, че Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия въвeде cвoи митa въpxy внoca нa пpoдyĸти oт cтoмaнa в Eвpoпeйcĸия cъюз

Преди дни ЕС прие окончателни защитни мерки върху вноса на стоманени продукти.

Това което се случва е много опасно и ще има тежки последици. Така преди време, в интервю за exporter.bg, Антон Петров, председател на УС на Българската асоциация на металургичната индустрия и кънтри мениджър на Гръцката индустриална група „Виохалко“ в България, коментира  какви ще се последствията от решението на Тръмп да въведе 25 % мито върху вноса на стомана в САЩ. Неговите притеснения и прогнози се оказаха повече от основателни, защото Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия въвeде cвoи митa въpxy внoca нa пpoдyĸти oт cтoмaнa в Eвpoпeйcĸия cъюз, които влязоха в сила от 19 юли.

Преди дни ЕС прие окончателни защитни мерки върху вноса на стоманени продукти. Те вече влязоха в сила и заменят действащите от 19 юли 2018 г. насам временни мерки.

Въведените мита за вноса на стомана ще ударят силно най-големите вносители - Китай, Индия и Русия и ще предпазят единния европейски пазар от по-нататъшен срив на цените.

Стойността на европейската продукция падна, след като САЩ обложиха най-големите, включително ЕС, с 25% по-високи мита през 2018 г. и пазарът на общостта бе залят от пренасочени от Америка изделия.

Мерките обхващат 26 категории стоманени продукти. За тях се определят квоти, след чието надхвърляне ще се прилага мито от 25%. Размерът на квотите е определен според количествата, внасяни в ЕС през 2015 - 2017 г., плюс 5%.

Мерките ще се прилагат 3 години, с възможност за удължаване или отпадане “в случай на промяна на обстоятелствата”.

Те ще засегнат както американската продукция, така и изделия от Китай, Русия, Турция, Индия, Южна Корея и Украйна, които са най-големите вносители на стоманени изделия в ЕС.

От митата са изключени само Норвегия, Исландия и Лихтенщайн като членове на Европейското икономическо пространство.

“Мерките са напълно оправдани предвид пренасочването на огромно количество продукция към пазара на ЕС, отчасти в резултат на световното производство и нарушенията предизвикани от 232-те амеркански мерки”, коментира пред Ройтерс генералният директор на Европейската стоманена асоциация Еврофер Аксел Егерт.

Решението на Брюксел дойде само дни, след като президентът Тръмп се похвали в Twitter, че политиката му е “съживила тотално американската индустрия”. Вашингтон съобщи за четирикратно увеличаване на печалбите за последното тримесечие на 2018 г.

Сбъдна се още една прогноза от интервюто на Антон Петров за exporter.bg.  В него той каза: „Решението на Тръмп да въведе 25 % мито върху вноса на стомана ще доведе до голямо преразпределение на пазарите. Тези количества стомана, които няма да влязат в Щатите, трябва да се разпределят в други страни. И това вече е притеснително за Европа и България.

Тези между 13 и 20 млн. тона стомана, които би трябвало да стигнат до САЩ, ще трябва да си намерят пазар. Това е цялостно разместване на пазара. Може да видим доставчици, които никога досега не сме виждали в Европа“.

След оскъпяването на американския внос, както прогнозира Антон Петров, ЕС беше залят от продукция от трети страни, която свали цените и застраши местните производители. През юли шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се срещна с Тръмп във Вашингтон. В съвместна декларация след преговорите американската страна увери, че ще преразгледа основанията за включването на европейските производители сред по-високо облаганите вносители, но до момента не са обявени никакви действия в тази посока.


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер