политика > бизнес среда


Падат над 90% от митата на селскостопанския износ за Япония след споразумението с ЕС

При виното митото е било 15%, а при сирената- 30 на сто

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и и горите: Предстои да бъде ратифицирано подобно споразумение за свободна търговия и със Сингапур

Над 90% от митата за селскостопанския износ за Япония отпадат след сключеното споразумение с ЕС. Това е заявил министърът на земеделието, храните и и горите Румен Порожанов на регионален форум на Предпремачи ГЕРБ “Земеделие и икономика. Тенденции и предизвикателства” в с. Старосел. Например, при виното митото е било 15%, а при сирената - 30 на сто. Предстои да бъде ратифицирано подобно споразумение за свободна търговия и със Сингапур, съобщават от земеделското министерство. Сред обсъжданите теми на форума са били и Общата селскостопанска политика след 2020 г., и сериозният проблем с липсата на работна ръка в земеделието.

“Нашето председателство съвпадна с кръстопътя в земеделието - дебатът за реформа на Общата селскостопанска политика”, е казал Порожанов. Предизвикателството е какво и как да се промени.

Сближаването на субсидиите е тежка тема. Но за първи път имаме т.нар външна конвергенция и за България не само че няма да има намаление на директните плащания след 2020 г., но дори ще има леко увеличение от близо 1%, припомнил земеделският министър. Предвиденото намаление на средствата за развитие на селските райони пък могат да се компенсират изцяло с национално съфинансиране. По отношение на таваните на директните плащания позицията на България е, че те трябва да се определят индивидуално от страните.

Задвижихме 5 малки държавни помощи, посочил още министър Порожанов. Те са за минимандри, мобилни доилни апарати, сертификата GlobalGAP, за малки кланици и за малки хладилни бази и хидрокулери. Като мярка за решаване на тежкия проблем с осигуряване на работна ръка за сектора министърът подчертал, че работодателите и в селското стопанство могат да се възползват от помощта за поемане на 50% от разходите за заплати и осигуровки за период от 3 до 12 месеца, ако бъдат наети трайно безработни или безработни под 24 или над 50 г. или с основно или по-ниско образование по Закона за насърчаване на заетостта.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер