туризъм > екзотични дестинации


Тулум

Намира се в Мексико, на 128 км южно от прочутия курорт Канкун

Тулум е на трето място по посещаемост сред всички руини от епохата на маите в Мексико, изпреварен само от Теотихуакан и Чечен Ица

Не е ясно кой първи е проснал килимчето се на йога или е запял сакралната мантра Ом на райски красивия плаж в Тулум, но факт е, че мястото е изключително популярно сред почитателите на древноиндийското учение, известни като йога-туристи.

Те обикалят света в търсене на нови и нови екзотични места, където да практикуват своите мантри и асани. Макар те определено да внасят своята лепта в екзотичното очарование на Тулум, това градче, разположено на стотина километра южно от прочутия мексикански курорт Канкун и почти толкова известния Плая дел Кармен, се гордее със съвсем друга забележителност - каменните руини на древния град на маите.

Затова, озовете ли се някога на тази част от Мексиканската ривиера, отбийте се в Тулум, дори да не знаете каква е разликата между поза лотос и поза кобра.

Руините на Тулум са разположени на високи скали над Карибско море, горе-долу точно срещу Каймановите острови, Куба и Ямайка. Възходът си градът постига през XIII-XV в. И благодарение на яките се укрепления (на езика на маите тулум означава стена) е устоявал на обсади и нашествия.

Градът оцелява цели 70 години след като испанските конкистадори започват да покоряват Мексико и най-вероятно запада, тъй като жителите му са покосени от болести, пренесени от Стария свят.

Тулум изпада в забрава в продължение на векове и е преоткрит в средата на XIX в., когато двама изследователи – американец и англичанин, обикалят полуостров Юкатан и описват приключенията си в книга.

Те остават толкова приятно изненадани колко добре са запазени древните храмове, стени, пазари, къщи и укрепления в Тулум и не след дълго той вече е популярна туристическа атракция. (Истински разцвет обаче преживява през последните години, когато заради живописната природа и великолепните плажове в съседното градче, което се казва Тулум, разбира се, се заселват множество европейци и американци.)

Зад руините на крепостните стани на Тулум (на места дебелината им е 8 метра) се крият множество интересни постройки, най-важните сред които са три – Ел Кастильо, Храмът на фреските и Спускащия се бог.

Ел Кастильо е древно светилище, но си е спечелил това название, тъй като на испанците им приличал повече на цитадела, отколкото на храм. Храмът на фреските е богато украсен, но не с фрески, а с барелефи, които напомнят изображенията в Парижкия кодекс, една от малкото оцелели книги на маите.

Храмът на Спускащия се бог пък е наречен така заради изображенията на божество, което някои наричат и Гмуркащ се бог.

(Забележителностите на Тулум могат да бъдат разгледани между 13.00 и 19.00 часа. Входната такса е 20 TYL /около 10.33 евро/, а аудиотурът струва 10 TYL.)

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер