експорт > пазари


Българският износ за Швеция се е удвоил за последните няколко години

„Шведските фирми имат положително отношение към България“, казва  Н. Пр. Луиз Бергхолм,  посланик на Кралство Швеция за България

През 2018 г. българският експорт за Швеция е 494.4 млн. лв. спрямо 426.8 млн. лв. през 2017 г., което е ръст от 15.8 %.

Двустранната търговия се увеличава значително, а българският износ се е удвоил за няколко години. Това е заявила Н. Пр. Луиз Бергхолм (на снимката вдясно), посланик на Кралство Швеция за България при представянето на проучването „Възможности и предизвикателства пред бизнеса в България“ в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). То е осъществено  сред шведските компании инвеститори у нас от  Business Sweden в сътрудничество с посолството на Швеция.

„Шведските фирми имат положително отношение към България“, добавила посланик Бергхолм, която представила резултатите от проучването, което е направено за втори път. Първото допитване е проведено през 2017 г., съобщават от БТПП.

В проучването са участвали шведски компании, опериращи в България от различни сектори. посланик Бергхолм подчертала, че шведските фирми като цяло плануват да се разрастват през следващите 3 години в България. Това е в следствие от  благоприятните фактори като членството на България в ЕС, ниските данъци, високо подготвените служители и др.

Проучването проследява и предизвикателствата, които шведските компании срещат в страната ни. На първо място, 47% от фирмите споделят, че усещат недостиг на работна ръка. След това идва силната конкуренция. Бюрокрацията също е предизвикателство за доста от фирмите и необходимостта от по-задълбочени мерки от страна на държавата са силно необходими. Посланик Бергхолм е благодарила за доброто сътрудничество с БТПП и единомислието в посока съдействие на бизнеса от двете страни.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов (на снимката вляво) е заявил, че БТПП се грижи за всички инвеститори без да прави разлика между български и чуждестранни. Той подчертал, че иновативният пример, който е характерен за развитието на шведския бизнес, е много полезен за българските компании.

Председателят на новосъздадената Шведско-българска търговска камара Стефан Бенгтссон потвърдил, че едно от на-големите предизвикателства е недостигът на работна ръка. Той смята, че шведският опит в областта на иновациите, заедно с българския капацитет на икономиката, могат да постигнат много успехи.

В събитието са участвали повече от 60 представители на българския и шведски бизнес в страната. Те са обсъдили конкретни въпроси, свързани с тяхната дейност както по отношение на срещани трудности, така и на редица добри практики.

Последни данни

През 2018 г. българският експорт за Швеция е 494.4 млн. лв. спрямо 426.8 млн. лв. през 2017 г., което е ръст от 15.8 %.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер