експорт > пазари


Българският износ за Швеция се е удвоил за последните няколко години

„Шведските фирми имат положително отношение към България“, казва  Н. Пр. Луиз Бергхолм,  посланик на Кралство Швеция за България

През 2018 г. българският експорт за Швеция е 494.4 млн. лв. спрямо 426.8 млн. лв. през 2017 г., което е ръст от 15.8 %.

Двустранната търговия се увеличава значително, а българският износ се е удвоил за няколко години. Това е заявила Н. Пр. Луиз Бергхолм (на снимката вдясно), посланик на Кралство Швеция за България при представянето на проучването „Възможности и предизвикателства пред бизнеса в България“ в Българската търговско-промишлена палата (БТПП). То е осъществено  сред шведските компании инвеститори у нас от  Business Sweden в сътрудничество с посолството на Швеция.

„Шведските фирми имат положително отношение към България“, добавила посланик Бергхолм, която представила резултатите от проучването, което е направено за втори път. Първото допитване е проведено през 2017 г., съобщават от БТПП.

В проучването са участвали шведски компании, опериращи в България от различни сектори. посланик Бергхолм подчертала, че шведските фирми като цяло плануват да се разрастват през следващите 3 години в България. Това е в следствие от  благоприятните фактори като членството на България в ЕС, ниските данъци, високо подготвените служители и др.

Проучването проследява и предизвикателствата, които шведските компании срещат в страната ни. На първо място, 47% от фирмите споделят, че усещат недостиг на работна ръка. След това идва силната конкуренция. Бюрокрацията също е предизвикателство за доста от фирмите и необходимостта от по-задълбочени мерки от страна на държавата са силно необходими. Посланик Бергхолм е благодарила за доброто сътрудничество с БТПП и единомислието в посока съдействие на бизнеса от двете страни.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов (на снимката вляво) е заявил, че БТПП се грижи за всички инвеститори без да прави разлика между български и чуждестранни. Той подчертал, че иновативният пример, който е характерен за развитието на шведския бизнес, е много полезен за българските компании.

Председателят на новосъздадената Шведско-българска търговска камара Стефан Бенгтссон потвърдил, че едно от на-големите предизвикателства е недостигът на работна ръка. Той смята, че шведският опит в областта на иновациите, заедно с българския капацитет на икономиката, могат да постигнат много успехи.

В събитието са участвали повече от 60 представители на българския и шведски бизнес в страната. Те са обсъдили конкретни въпроси, свързани с тяхната дейност както по отношение на срещани трудности, така и на редица добри практики.

Последни данни

През 2018 г. българският експорт за Швеция е 494.4 млн. лв. спрямо 426.8 млн. лв. през 2017 г., което е ръст от 15.8 %.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер