експорт > пазари


Стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и достига 4.6 млрд. евро през 2018 г.

Министър Емил Караниколов: Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС

България и Румъния с меморандум в областта на малките и средни предприятия, с който ще бъдат насърчени модерните технологии, управлението на качеството и развитие на човешките ресурси и повишаването на конкурентоспособността на предприятията както на национално, така и на международно ниво.

Меморандум за разбирателство в областта на малките и средните предприятия /МСП/ с цел насърчаване на потенциала им, както и повишаване на тяхната производителност и икономически резултати е бил сключен В Букурещ, в рамките на съвместното заседание на съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Румъния. Под документа са се подписали министърът на икономиката Емил Караниколов и румънският му колега Щефан-Раду Опря, министър на бизнес средата, търговията и предприемачеството, съобщава икономическото министерство.

Министър Караниколов посочил, че Меморандумът ще стимулира сътрудничеството между предприятия и организации от двете страни, с оглед на развитието и укрепването на трайни икономически отношения. „Ще бъдат насърчени  модерните технологии, управление на качеството и развитие на човешките ресурси и повишаване на конкурентоспособността на предприятията както на национално, така и на международно ниво“, подчертал икономическият министър.

По думите му Меморандумът ще осигури насърчаване на сътрудничеството между МСП в областта на иновациите и трансфера на технологии в партньорство с университети и научноизследователски институти както и развитие на МСП в селските райони чрез запазване на традиционните изкуства, занаятите и туризма. „Ще бъде създадена и съвместна работна група на експертно равнище за бизнес средата и сектора на МСП“, допълнил той.

Министър Караниколов е провел среща и с Николае Бадалау, министър на икономиката на Румъния, с който са обсъдили развитието на търговско-икономическото сътрудничество чрез насърчаване на различни форми като бизнес-форуми, изложения и сътрудничество на пазарите на трети страни. На срещата е станало ясно, че през  2018 г. стокообменът с Румъния бележи ръст от близо 7% и  достига 4.6 млрд. евро. „Румъния заема трето място сред експортните ни дестинации в ЕС. Отчитаме увеличаване на българския износ с над 10% за изминалата година, но потенциалът за нарастване на обемите в двустранната търговия остава голям в сектори и клъстери за общо излизане на трети пазари като – автомобилната, хранително-вкусовата промишленост, търговията на дребно, строителството, строителните материали, търговията със суровини, текстилната промишленост, както и други сектори от взаимен интерес“, изтъкнал Караниколов на срещата.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер