експорт > пазари


Скочи износът на български нефтени масла за Тунис

Перспективите за бъдещ бизнес между България и Тунис са в туризма, въздухоплаването и автомобилните части

 

България изнася за Тунис основно нефтени масла и масла от битуминозни минерали. Те съставляват 88,7 % от експорта ни за страната, която първа с революция разпали Арабската пролет.

Другите основни пера в българския износ за Тунис са селскостопанска техника, тютюн, хранителни и фармацевтични продукти. В страната, в рамките на научно-техническото сътрудничество, работят лекари по линия на “Експомед” и преподаватели по линия на “Техноимпекс”.

 

Данните от статистиката сочат, че през 2010 година Тунис заема 50-то място в износа и 55-то във вноса на България. Обемът на общия стокообмен за годината е бил в размер на 63.52 млн. USD, в това число износ от 44 млн. USD и внос от 19.52 млн.USD.

 

2011 обаче е най-успешната година за българския износ в Тунис. За първите 11 месеца на миналата година той е скочил с цели 158,6 % спрямо същия период на 2010 г. Скокът се дължи най-вече на експорта на нефтени масла и на масла от битуминозни минерали.

 

Наскоро българският премиер Бойко Борисов посети с бизнес делегация Тунис. Подписани бяха договори в сферата на фармацията. Голяма е и вероятността да бъде разкрита самолетна линия между София и Тунис през либийската столица Триполи. Конкретните детайли обаче зависели от авиокомпаниите.

 

Амбициите на Тунис са България да стане шести по големина търговски партньор на страната. Това е отбелязал Алея Битаеб, държавен секретар по международното сътрудничество в Тунис. Той е подчертал, че в страната му в момента работят само 5 български компании и е изявил желание техният брой да се увеличи, както и повече тунизийски компании да инвестират в България.

 

Битаеб е посочил две сфери, в които има перспективи за бизнес между България и Тунис. Едната е туризмът, а другата автомобилните части. Тунис е шестият по големина производител на автомобилни части в света. А като туризъм и България, и Тунис са атрактивни дестинации.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер