бизнес > бизнес и образование


“Български кариерен форум” привлече над 160 сънародници в Мюнхен

Те се срещнаха с представители на 33 компании от България, сред които водещи предприятия от секторите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината

От “Български кариерен форум” продължават с изложения през есента в Нидерландия и Шотландия. Exporter.bg е медиен партньор на събитията.

Над 150 български студенти и млади професионалисти посетиха първото издание на “Българския кариерен форум” в Мюнхен, където се срещнаха с представители на 33 родни компании. Кариерното изложение се провежда ежегодно в Германия и Великобритания, но за първи път немското издание на събитието гостува в баварската столица. Организатори на събитието са сдружение “Българския кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика, а организацията на място е заслуга на академично дружество “Алеко”.

Посетителите, изложители и гости бяха приветствани от Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика, Драгомир Димитров – генерален консул на Република България в Мюнхен и Ангел Игнатов – председател на “Български кариерен форум”, a със специално видео обръщение се включи и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

"За нас тези форуми са важни, защото ситуацията на пазара на труда, икономическото развитие на България са изключително добри в последните няколко години и когато си подадем ръка, заедно с работодателите, заедно с ентусиастите, младежи, които са завършили своето образование в чужбина, но са се върнали да работят в родината, заедно можем да покажем колко е привлекателно да се работи в България. На практика в България няма фирма, която да не търси млади хора с добро образование, така че бих призовала всеки един млад човек, получил образование в престижен университет в чужбина, да се реализира в собствената си родина", призова Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Посетителите се срещнаха с представители на 33 компании, сред които се отличаваха водещи предприятия от секторите на инженерните и компютърните науки, производството, консултантските услуги, както и някои от най-активните неправителствени организации, които улесняват контакта на българските студенти зад граница с родината. Мюнхен е индустриален и икономически център на южна Германия и привлича ежегодно голяма част български студенти и млади професионалисти. Разнообразният профил на българската диаспора в района и разпознаваемостта на събитието предизвикаха и рекордния интерес от страна на бизнеса тази година.

"По време на организацията на изложението в Мюнхен се сблъскахме с огромното предизвикателство да се свържем с тукашните сдружения, но това наистина си заслужаваше, защото по този начин успяхме да достигнем до много млади българи, които един ден най-вероятно ще намерят своите възможности в България.

Тези, бе които тази прекрасна иницианива в Мюнхен, нямаше да бъде факт

"Български кариерен форум" ме запозна с едни развиващи се млади хора, с които изградихме добри приятелства", разказва Маргарита Димова от екип "Корпоративен и Маркетинг" към "Български кариерен форум".

"Каузата е наистина ключовата дума, която събира всички тези млади хора, които искат да се занимават с организацията на това прекрасно събитие. За нас успехът всъщност е да разпространим нашата кауза и да помогнем на все повече млади хора да направят един информиран избор, прибирайки се в България", допълва Маргарита Радева от екип "Операции и Маркетинг" към "Български кариерен форум".

Част от семинарната програма на събитието бе презентацията на заместник-министър Зорница Русинова на тема “Пазарът на труда в България и актуалната икономическа ситуация у нас”. Тя представи информация за развитието на бизнеса в родината и подчерта, че международният опит би бил предимство в търсенето на желаната от младите хора професионална кариера на фона на динамичното развитие на бизнеса в България и засиленото търсене на кадри с висока квалификация у нас. Посетителите научиха от представители на “Българската аутсорсинг асоциация” и Easy Consult как да се подготвят за интервю в българска компания и какви са очакванията за CV на професионалистите по подбор на кадри.

"Доста са ми позитивни впечатленията, определено видях, че има възможности за развитие в България за младите хора", споделя Стефани Филева - студент по Медии и комуникации в Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан.

"Българинът в последните години наистина успя да пътува, да види, да работи, да учи, връща се сега в България, повишава стандарта, повишава качеството на услугите. Виждам огромно желание от страна на работодателите да привлекат по някакъв начин български студенти и също работещи хора от Мюнхен", отбелязва Цветан Узунов, студент по Икономика в Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан.

Събитието в Мюнхен се осъществи и с подкрепата на TESY България, която е дългогодишен партньор на “Български кариерен форум”, както и българските компании Trading212 и “Алианс Принт”.

"Заедно с организаторите на форума искаме да покажем, че в България има бизнес, има поле за изява и е място, където всеки млад професионалист може да открие своето място. На един от форумите в Лондон се запознахме с момче, което вече три години е наш колега", казва Божидар Исаев от "ТЕСИ България", спонсор на събитието.

Това бе третият кариерен форум в рамките на последните 3 месеца, организиран в Западна Европа. През март домакин на събитието бе Лондон, а преди месец изложението дебютира и в четвъртия по големина град в Германия – Кьолн, привличайки близо 200 наши сънародници, живеещи в региона.

Съвместната кампания на “Български кариерен форум” и Министерството на труда и социалната политика продължава и през есента, когато ще бъдат проведени изложения в Нидерландия и Шотландия.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер