финанси > инвестиции


“Дунав турс” с нов круизен кораб за 9 млн.EUR

Дъмпинг и нови играчи на речния круизен пазар

 

Едно от нещата, което отличава големите компании от малките, е че по време на криза те продължават да инвестират. Типичен пример е “Дунав Турс”.

Въпреки тежките икономически времена, споходили света, Европа и България, компанията се сдоби с нов круизен кораб “Ариана”.

 

Той ще плава по всички реки и канали в Западна и Централна Европа, по които се осъществява навигация – от Амстердам до делтата на р.Дунав, като ще обслужва най-вече германски туристи.

 

Инвестицията в кораба е на стойност 9 млн.EUR. Той е супер луксозен, категория 4 звезди и разполага с 81 кабини за 162-ма пасажери. Построен е в корабостроителницата в холандския град Граве и ще започне да превозва пътници още през сезон 2012 година.

 

“Туризмът е един от отраслите с огромен потенциал, който може да ни помогне да излезем от кризата”, каза преди година в пресата Катя Стоянова, изпълнителен дериктор на “Дунав Турс”. Инвестицията в нов круизен кораб е потвърждение на тази бизнес философия.

 

Според шефката на “Дунав турс” през последните години рекламата на България не е достатъчно активна. А Катя Стоянова е много наясно с туристическия бизнес, защото от години успешно управлява компания, която се конкурира с най-големите на речния круизен пазар.

 

От какви тенденции е белязан този пазар? Пак преди година в пресата, шефката на “Дунав Турс“ коментира, че негативното влияние на кризата продължава да се усеща в свиването на туристическия пазар и водния транспорт.

 

“Чартърните компании се стремят да намалят риска, като избягват да подписват дългосрочни чартърни договори. Те искат по-дълги опции и поемат ангажимент само когато имат гарантирани клиенти”, разказва тя.

 

Освен това някои от най-големите туроператори излизали на пазара с дъмпингови цени, тъй като разполагали с най-голям капацитет.

 

“Въпреки че усилено се говори за криза, на пазара на круизните пътувания излизат нови туроператори, а съществуващите вече разширяват флотите си”, не пропуска да отбележи шефката на “Дунав турс”.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер