политика > бизнес среда


Барон Мюнхаузен като фирма

Държавата да помага, а не да пречи на бизнеса, казва Наталия Къснеделчева

 

Провали ли се сагата с прословутите измервателни уреди, монтирани в българските винпроми и изби

“Винарството не може да донесе големи пари като енергетиката, но създава страшно много работни места. Освен това носи валута на държавата и с нищо не я ангажира финансово, тъй като секторът е изцяло частен”.

 

В тези думи на Наталия Къснеделчева, управител на “Винпром Русе”, казани преди време, не е лошо да се вслушат управляващите. С прословутата Наредба №3 за тотален контрол в избите и монтиране на измервателни уреди и на чучура на бъчвата те подложиха бранша на огромен натиск и го хвърлиха в “зоната на здрача”.

 

“Не сме против контрола, но той трябва да бъде ефективен и правилно насочен. Властта да отиде на полето, при изкупуването на реколтата и да проследи къде отива това грозде. После да влезе в търговската мрежа и да види, че ракията за “домашна консумация” се предлага на цени, които са 25-30 % от нашите, на легалните производители”, отбеляза тогава Къснеделчева.

 

Парадоксът

 

И докато някои правят пачки от нелоялна конкуренция, а контролните органи си затварят очите, винарите се изръсиха за прословутите измервателни уреди. Големите винопроизводители платиха по близо 150 000 евро, по-малките и те извадиха някакви пари. По-малко от големите, но и те си платиха.

 

А дали софтуерът, който ги свърза с митниците проработи, това и Ванга, ако беше жива, нямаше да може да ви каже. Но и за този софтуер трябваше да бъдат извадени пари.

 

“А с тези пари можеше да купя грозде, да произведа вино и да създам работни места”, каза тогава шефката на “Винпром Русе”. И разви своя теза за кризата. Каза, че винарският бранш може да се измъкне от нея сам, като барон Мюнхаузен, стига да го оставят на спокойствие да работи.

 

И да не се гледа на легалните винопроизводители като на престъпници. Колко права се оказа Наталия Къснеделчева. И до ден днешен никой от Агенция “Митници” или от финансовото министерство не излезе и не каза: “От измервателните уреди държавата спечели толкова и толкова. Еди колко си данъци повече бяха платени. Тези ги изловихме, че правят ракия не от грозде...”

 

Няма такова нещо. Просто винарският бизнес плати тази приумица на финансовото министерство. Приумица, която не е проработила никъде по света, даже и в Русия. След експеримента и там се наложило да демонтират измервателните уреди.

 

А какво ще се случи у нас, предстои да видим.

 

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер