туризъм > екзотични дестинации


Legend Golf & Safari Resort – Южна Африка

Награда от $ 1 000 000 очаква този, който преодолее Extreme 19 - th (прочутата 19-та дупка) само с един удар

 

Този луксозен курорт, разположен северно от Претория, столицата на ЮАР, е наистина невероятно място, което заслужава внимание дори да нямаше такова уникално голф игрище.

Legeng Golf & Safari Resort е разположен в сърцето на африканския буш, където ви очакват срещи със слонове, жирафи, лъвове, носорози и прочие диви животни.

 

Освен сафари и луксозен хотел, курортът предлага още спа център, супермаркет, бутици, ботанически градини, спортен център с два басейна, тенис кортове, футболно игрище, дори малък музей, посветен на историята на тези земи, които някога влизали в територията на средновековното царство Мономотапа (или Мутапа).

 

Интересът ни обаче е насочен не към тях, а към игрищата за голф. Те са две – Signature Course и Tribute Course, и двете са уникални по своему. Tribute Course има 10 дупки, всяка една от които е копирана от някое прочуто голф игрище.

 

Така например 3-ата дупка повтаря до най-малката подробност 11-ата дупка на шотландското St Andrews Old Course, най-старото и най-великото игрище в света, 4-ата дупка е копие на 12-ата на Augusta, най-доброто голф игрище в Щатите, а 5-ата дупка повтаря 6-ата на Royal Melbourne и прочие.

 

Другото игрище – Signature, е проектирано с общите усилия на 18 прочути шампиони по голф, всеки от които е “автор” на една дупка. Signature обаче разполага с още една дупка, деветнайсета поред, наречена неслучайно Extreme 19 th.

 

Причината е в следната особеност – мястото за начален удар, наричано тий на езика на голфа, и самата дупка се намират на следното отстояние – вертикално 430 м

и хоризонтално 400 м.

 

Това е така, защото в случай тий се намира на ръба високото плато Хенглип, а грийнът (тревната повърхност около дупката, която в случая е с формата на африканския континент) е долу в равнината.

 

До върха на платото се стига или с хеликоптер, или с помощта на алпинистки пособия. След удара топката лети във въздуха 20-30 секунди! Това е и най-дългият пар 3 в света.

 

Трябва да отбележим обаче, че има двама играчи, които са преодолявали Extreme 19 th само с два удара. Който успее да направи това само с един удар, ще получи $ 1 000 000! Цената? “Само” $ 220, но тя включва хеликоптера и видеозапис на вашия удар.

 

Факти & Цифри: Signature – 18 дупки, пар 72, дължина 6534 м

Адрес: Legeng Golf & Safari Resort, Entabeni Safari Conservancy, Waterburg, Limpopo Province, RSA

Уебсайт: www.legendgolfsafari.com

 

(Стане ли дума за голф, представяме си зелени поляни и спокойна, аристократична игра, която определено не повишава нивото на адреналина.

Мнозина голфъри обаче търсят нещо по интересно, по-екзотично, по-предизвикателно... Дори това да означава нилски крокодили във водното препятствие, нечовешка жега в Долината на смъртта или място за начален удар, до което се стига само с хеликоптер... Затова ви представяме 9 уникални голф игрища от различни краища на света. Първото, което вече ви представихме, бе Furnace Creek Golf Course. Сега ви разказваме за Legend Golf & Safari Resort. Очаквайте репортаж за Coeur d'Alene.)

 

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер