експорт > пазари


Отбелязваме ръст и диверсификация в износа на стоки с по-висока добавена стойност през 2019 г.

Суровините и енергоносителите обаче представляват твърде голям процент от българския експорт

В секторите електроника, електротехника и машиностроене има забележителен бум в износа, който продължава вече няколко години.

Положителното по отношение на българския износ през 2019 г. (който отбелязва нов рекорд, достигайки 33,9 млрд. долара) е доброто му представяне, въпреки международната конюнктура, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Веселин Илиев, главен директор „Външноикономическо сътрудничество“ в Българска стопанска камара (БСК).

Лошата новина спордед анализатора е, че суровините и енергоносителите представляват твърде голям процент от него – 32%. И допълва, че преструктуриране на българския износ има, което вижда се и по водещите продукти, с които България се представя на глобалните пазари. „Притеснително е обаче, че преките конкуренти от Централна и Източна Европа ни изпреварват - тоест у нас преструктурирането не се случва достатъчно бързо“, отбелязва Илиев.

И допълва, че в секторите електроника, електротехника и машиностроене има забележителен бум, продължаващ вече няколко години, а при стоките със сравнително по-висока добавена стойност - представляващи около 24% от българския износ - има ръст, както и диверсификация.

"Намираме нови пазари, но по-важното е, че намираме нови ниши в по-големи пазари“, посочва той.

„Многообразието на стоки с по-висока добавена стойност се увеличава, техният износ се влияе по-малко от курса на щатския долар и цените на енергоносители и суровини, отколкото при стоки с ниска добавена стойност“, се казва в годишния анализ на Илиев, публикуван на сайта на БСК.

Групите стоки в нашата експортна листа с относително по-висока добавена стойност са:


- Велосипеди с помощно задвижване;
- Наситени интегрални платки, с който продукт България проби редица силно конкурентни пазари – САЩ, Япония, Югоизточна Азия;
- Видеоигри;
- Компоненти за автомобилостроене и машиностроене, хидравлика, машинни възли, акумулатори, лагери, кабели;
- Електротехнически и електронни изделия, електрически ръчни инструменти; изчислителни устройства, сензори;
- Хладилници, фризери;
- Някои фармацевтични и медицински изделия, медицински инструменти и апарати;
- Оптични изделия;
- Някои софтуерни продукти за управление на процеси;
- Любителска радиотехника, ски, сноуборд;


Основните пазари за стоки с по-голяма добавена стойност са големите икономики в ЕС, но част от изделията ни се вграждат там и след това се реализират в целия свят.

Според Илиев коронавирусната криза дава повод на Европейския съюз да помисли за сигурността, включително по отношение на възможността Европа да може сама да си осигури някои продукти, гарантирайки си независимост от други страни. "България също може да се възползва от това", смята експертът.
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер