експорт > международни изложения


Винарна Стоби впечатли с вината си на две изложения - Балканския винен фестивал в София и Августиада в Стара Загора

В конкурсната част на Балканския винен фестивал, проведен в Белград (9-11 септември), и десетте вина, с които винарна Стоби участва, получиха 10 награди – 3 златни медала, 4 сребърни и 2 бронзови

На  Августиада в Стара Загора най-голямо внимание привлече известният автохтонен сорт Вранец, който освен като сортово вино, можеше да бъде опитан и в различни купажни вина. Неслучайно журито отличи именно вина от този сорт със златен медал - Веритас Специална Резерва Барик, 2017, както и Аминта Специална Резерва Барик, реколти 2015 и 2017 – купажи от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Вранец.

Винарна Стоби от Северна Македония се представи изключително успешно на Деветия The Balkans International Wine Competition (BIWC) 2020 в София и на Фестивала на виното и културното наследство Августиада в Стара Загора. Вината на винарната, които са с изключително добро съотношение качество – цена, се доставят в България от Юротим ООД, партньор и ексклузивен представител на Стоби у нас. Юротим ООД участва за девета поредна година в изложението „Балкански винен фестивал“ и за шеста поредна година на фестивала на виното в Стара Загора.

Вината на Стоби са с изключително добро съотношение качество – цена. Затова успешно се продават на пазара и печелят много награди на всички престижни международни конкурси и изложения.

В конкурсната част на Балканския винен фестивал, проведен в Белград, Сърбия (9-11 септември), и десетте вина, с които винарна Стоби участва, получиха 10 награди – 3 златни медала, 4 сребърни и 2 бронзови.

 

Отличниците


Златни медали:

Веритас Специална резерва 2017 (сорт Вранец)
Аминта Специална резерва 2017 (сортове Вранец, Каберне Совиньон и Мерло)
Аминта Специална резерва 2015 (сортове Вранец, Каберне Совиньон и Мерло)

Сребърни медали:

Веритас Специална резерва 2016 (сорт Вранец)
Аура Специална резерва 2016 (сорт Сира)
Аксиос Специална резерва 2015 (сорт Мерло)
Стоби Куве 2019 (сортове Жуплянка, Шардоне и Ркацители)

Бронзови медали:

Розе Алегро 2019 (сорт Сира)
Ркацители 2019
Ркацители 2018

Екипът на Юротим ООД, партньор и изключителен представител на Стоби за България (от ляво на дясно): Динко Христов - търговски директор на Юротим ООД, Евелина Костадинова и Десислава Томова. Те винаги са привличали на щанда на винарната познавачи и ценители на хубавото вино.

Освен вината, които взеха участие в конкурсната част, тази година посетителите на Балканския винен фестивал, а и тези на Августиада в Стара Загора, имаха възможност да опитат почти цялата останала гама от червени, бели и розе вина на Стоби, съобщиха за exporter.bg от винарната.

Най-голямо внимание привлече известният автохтонен сорт Вранец, който освен като сортово вино, можеше да бъде опитан и в различни купажни вина. Неслучайно журито отличи именно вина от този сорт със златен медал - Веритас Специална Резерва Барик, 2017, както и Аминта Специална Резерва Барик, реколти 2015 и 2017 – купажи от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Вранец.

От белите вина награда получи класическото вино Ркацители – сортово вино от едноименния грузински сорт.

Още за вината отличници


Веритас Специална Резерва Барик - Виното разкрива прекрасния  автохтонен сорт Вранец. Интензивно, почти черно на цвят, Вранец Веритас отразява същността на регион Тиквеш - топъл, плодороден и пленителен. Концентрираните аромати на боровинка и черна череша се комбинират с пикантността на славонските дъбови бъчви, които се използват за зреене на виното. Фината танинова структура, комбинирана с мощната концентрация, създава вино, идеално за стареене. За производството на една бутилка вино е необходимо около килограм и половина грозде.

Аминта Специална Резерва Барик
-  Плътно и могъщо, със завладяващи лилави нюанси, местният сорт Вранец осигурява гръбнака на това вино. Добавянето на Мерло и Каберне Совиньон към блендата обогатява вкуса. Създава се перфектна хармония от силата на Вранеца, елегантността и мекотата на Мерлото и деликатното Каберне Совиньон. Всеки сорт отлежава за 18 месеца във френски дъбови бъчви поотделно, произвеждайки вино с интензивен, тъмно рубинен цвят и аромати на боровинка, слива и подправки. Елегантност, съчетана с топлина и щедрост от южните пейзажи.

Ркацители - Бяло сухо вино с приятен жълто-зелен цвят и специфичен аромат на круша, лимон, мед и дискретен привкус на липов цвят. Вкусът е мек и дълготраен, със свежа кисела жилка на финала.

(Вината на винарната, които са с изключително добро съотношение качество – цена, се доставят в България от Юротим ООД, партньор и ексклузивен представител на Стоби у нас)

Димитър Дженев

Снимки: Божидар Марков


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер