експорт > пазари


Министър Лъчезар Борисов по време на връчването на наградите „Експортьор на годината“: В момент, в който пандемичната криза преминава в икономическа, българската икономика се справя много добре

„През второто тримесечие на годината имаше едновременен спад и на вноса и на износа, което даде шанс на БВП да постави България сред лидерите в ЕС по най-малък спад“, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Патрон на събитието за осма поредна година бе Министерството на икономиката, а спонсор – Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ЕАД

„Уважаеми господин министър, уважаема госпожо заместник министър, уважаеми г-н председател на Националния статистически институт, уважаеми г-н изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане, уважаеми дами и господа.

Тази вечер exporter.bg, сайтът на успелите в експортния бизнес, за поредна осма година ще награди най-успешните малки и средни фирми в експорта за 2019 г. В извънредната ситуация от коронавирус в страната ние ще отдадем заслуженото внимание на българския малък и среден бизнес. Защото той е по-важен от всякога в променената обстановка“, каза Димитър Дженев, главен редактор на exporter.bg, във встъпителното си слово, с което откри вечерта на експортните Оскари.

Той допълни, че в лицето на сайта малките и средни експортно ориентирани фирми са намерили своя медийна трибуна, която се развива и превръща във фактор в медийното пространство. „Exporter.bg е основно средство за комуникация между тях и международните им партньори“, отбеляза Дженев и благодари на фирма Актив, независим член на Geneva Group International - изготвила класациите и на Националния статистически институт, който ги е проверил.

„Благодаря на Министерството на икономиката за това, че за осма поредна година стана партньор на нашето събитие и за това, че подкрепя нашите инициативи. То приюти нашето вече традиционно предновогодишно събитие в условията на засилени противоепидемични мерки“, допълни главният редактор на exporter.bg като изказа специална благодарност на спонсорите на събитието - Българската агенция за експортно застраховане и Онкор ООД.

В емоционално обръщение министър Лъчезар Борисов подчерта, колко важни за него и за страната са Националният статистически институт, Българската агенция за експортно застраховане, Българската банка за развитие и Службите по търговско - икономическите въпроси (СТИВ) в чужбина.

След което даде думата за приветствие на Лъчезар Борисов, министър на икономиката.

В емоционално обръщение министър Борисов каза: „В момент, в който пандемичната криза преминава в икономическа, българската икономика се справя много добре. Справяме с всички мерки по изпълнението на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, както и с тези свързани с общата политика на Европейския съюз. Едно от основните предизвикателства  за  макроикономическите данни и развитие на страната е износа. Благодаря Ви (към главния рекактор на exporter.bg - б.р.) за това, че подпомагате този процес. Изключително съм щастлив, че отново сме заедно, разбира се при спазването на противоепидемичните мерки, в ситуация когато българският износ има нужда от подкрепа“.

Министър Борисов допълни, че през второто тримесечие на годината е имало едновременен спад и на вноса и на износа, което е дало шанс на БВП да постави България сред лидерите в ЕС по най-малък спад.

„Много са ми важни колегите от НСИ, които виждам, че са тук (Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт присъства на събитието, за да връчи Кристален приз „Експортьор на годината“ за динамика на развитие на фирма Ветпром АД - б.р.), защото те ни помагат с анализа на данните и мерките, които предприемаме.

Много са ми важни от Българската агенция за експортно застраховане, защото те насърчават износа.

От ляво на дясно: Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg, Лъчезар Борисов, министър на икономиката и Яна Топалова, заместник-министър на икономиката.

От Българската банка за развитие, защото в момента през банката изпълняваме много активни програми и аз поех ангажимента те да се съсредоточат не само върху физическите лица, но и върху бизнеса.

Много са ми важни моите търговски партньори зад граница, моите Служби по търговско – икономическите въпроси. Те винаги бяха до вас, експортьорите и помагаха да се справяме със ситуацията не само по време на кризата, но и да изнасяме – нещо което постигнахме“, завърши емоционалното си обръщение министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„За мен е огромно удоволствие за поредна година да връча награда "Експортьор на годината". 2019 г. не беше лоша година за българския експорт и това се дължи на вас. Пожелавам ви при сегашните трудни условия на коронавирус да бъдете дръзки. Надявам се да регистрирате добри резултати. Успех и наред!“, каза в не по-малко емоционално обръщение към големите експортни победители на вечерта Сергей Цветарски, председател на Националния статистически институт. 

Момчил Ройнев, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ) ЕАД, който връчи Кристален приз „Експортьор на годината“ за Устойчивост на развитие на фирма Дионисомарбле - България ЕООД, подчерта, че агенцията винаги се е стремяла да подпомага българските износители и занапред ще продължи да го прави. Той изрази своето задоволство, че в момент, когато пандемията ни поставя пред невиждани трудности и предизвикателства, има фирми, които не само развиват своята дейност, но и успешно отстояват позициите си на външните пазари.

Снимки: Божидар Марков
 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер