финанси > банки


Робърт Зелик подкрепи банката на БРИКС

Световната банка ще бъде готова да работи с новата финансова институция

На път е да се появи трети кредитор от ранга на Световната банка и Азиатската банка за развитие

Създаването на нова банка за развитие, предложено от лидерите на групата БРИКС на развиващите се страни, е било подкрепено от напускащият поста си на президент на Световната банка Робърт Зелик. Информацията е на АФП.

Зелик е заявил, че Световната банка ще бъде готова да работи с новата финансова институция, създаването на която бе обсъдено от лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР по време на срещата им в Делхи.

Докато плановете са все още на подготвителен етап, създаването на такава банка се разглежда като потенциална противотежест на многостранните кредитори като Световната банка и Азиатската банка за развитие.

Идеята за банка, която да финансира проектите за развитие на страните от БРИКС е на Индия.  Тя била в отговор на това, че съществуващите международни институции не обезпечавали ефективно финансиране на петте най-бързоразвиващи се държави.

Обсъждането в Делхи на банка за развитие БРИКС дойде в момент, в който се засилват амбициите на най-големите държави в това обединение като Китай, Русия, Бразилия, включително и Индия, да овладеят лидерски позиции в Международния валутен фонд и Световната банка.

Тези държави от доста време лансират тезата, че тъй като с всяка изминала година те увеличават своя дял в световната икономика, заслужават техен представител да застане начело на Световната банка или на Международния валутен фонд.

Идея, на която европейците дават отпор. От самото създаване на двете финансови институция Европа не е изпускала тяхното ръководство.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер