финанси > банки


Иде ли световен валутен борд

Още в зората на единната европейска валута Робърт Мъндел каза, че идеалното съотношение долар – евро е едно към едно


Сред европейските хедж фонд мениджъри върви мълвата, че еврото ще бъде вързано за долара при почти изравнен курс. Ако това се случи обаче, ще трябва да бъдат напечатани стотици милиарди евро.

Еврото вързано за валутен борд към долара. Звучи невероятно, обаче слухът е показателен за ситуацията в еврозоната, която никак не е розова. И затова сред европейските хедж фонд мениджъри върви мълвата, че еврото ще бъде вързано за долара при почти изравнен курс.

Преди това ще има драматична девалвация от сегашните близо 1,30 долара за евро. Информацията е на Financial Times.  Ако това се случи обаче, ще трябва да бъдат напечатани стотици милиарди евро.

Нека обаче не забравяме, какво беше казал Робърт Мъндел (на снимката), известен като “бащата на еврото”, още в зората на новата единна европейска валута. Тогава канадецът, Нобелов лауреат по икономика за 1999 г., сподели, че идеалното съотношение долар – евро е едно към едно.

Ето защо, колкото и да е невероятен, слухът за нов световен валутен борд, е показателен за заплахата надвиснала над Стария континент. Европа се опитва да оцелее в свят на анемичен растеж, където всички разчитат на износа.

Евтината валута, която изкуствено подкрепя конкурентоспособността, представлява по-адекватно решение от бюджетните икономии.

Еврото остава сравнително силно поради редица причини. Въпреки вътрешното напрежение европейците не изтеглят капиталите си от еврозоната, а просто ги пренасочват към по-сигурни убежища в региона.

При това европейските банки продължават да продават доларови активи и да връщат приходите у дома. От своя страна централните банки все още държат еврото като спомагателна валута за резерв.

В същото време американците и китайците предпочитат еврото да остане силно, тъй като износът им се конкурира с европейския.

По-евтиното евро ще увеличи и натиска върху Федералния резерв да предприеме нов кръг вливане на ликвидност, за да задържи долара сравнително слаб.

Колапсът на еврото ще е особено лоша новина за Китай, тъй като 18% от китайския износ е предназначен за Европа. През април китайският износ за еврозоната се е понижил с 2,4% на годишна база.

Част от този износ идва от германски производители в Китай. При по-слабо евро германските компании ще предпочетат да използват производствените си мощности в Германия пред тези в Китай.

Рецептата на Робърт Мъндел


Преди време, в интервю за Wall Street Journal, Робърт Мъндел каза, че идеята за свободна търговия, докато валутите подскачат, няма абсолютно никакъв смисъл. Това чисто и просто разваля ефекта от всяко търговско споразимение.

Така че фиксираният курс на валутите според Нобелиста е за предпочитане пред свободно плаващия.

Болест на системата е фактът, че в момента обемът на валутната търговия е толкова голям, 4 трилиона долара – смята Мъндел.

“Тези валути трябва да бъдат фиксирани, както в споразумението Бретън Уудс или при златния стандарт. Всичкият този безсмилен шум, безсмислена несигурност – те просто объркват системата пазарните цени”, посочва пред авторитетното издание “бащата на еврото”.

Рецептата за успех в икономическата политика на Вашингтон според Мъндел е: стабилна валута и данъци, насърчаващи растежа.

Робърт Мъндел винаги е бил привърженик на политиката на стабините пари и ниските данъци, която помогна за преодоляване на стагфлацията през 80-те години на миналия век.

Според него корените на днешните проблеми на световната икономика трябва да се търсят преди Първата световна война, тъй като са довели до отмяната на златния стандарт.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер