Банер

компании > непублични компании


Да влезеш в Русия, но да си първи

Приста Ойл планира да построи първия завод в Русия за регенериране на моторни масла

Инвестицията е за 30 милиона долара, а капацитетът на предприятието за преработка ще възлиза на 43 000 тона отработено масло годишно

Българската компания Приста Ойл Холдинг планира да построи в Татарстан първия в Русия завод за регенериране на отработени моторни масла. Това е обявил председателят на съвета на директорите на компанията Пламен Бобоков, цитиран от БТА.

Шофьорите в Русия използват годишно 1,4 милиона тона моторно масло. Заводът на стойност 30 милиона долара, който се предлага да бъде построен в Татарстан, според Бобоков ще преработва на година до 43 000 тона отработено масло, от които ще се получават до 30 000 тона висококачествено масло.

По думите на генералния директор на Татнефтехиминвест-холдинг Рафинат Ярулин компанията Татнефт, влизаща в състава на холдинга, е готова да участва в строителството на такова предприятие.

Президентът на Татарстан Рустам Минниханов е предложил предприятието да бъде създадено в специалната икономическа зона "Алабуга".

Отскоро


Asia Debt Management Capital, Hong Kong (ADM Capital) и ЕБВР са новите собственици на 30% от Приста ойл. Това е делът на Gramercy Emerging Markets Fund, придобит през 2006 и 2007 г. Новите акционери ще рефинансират и кредити на Приста ойл към Gramercy, които оригинално бяха за 60 млн. евро през 2007 г., съобщава сайтът Investor.bg.

ЕБВР ще участва при равни условия с ADM Capital в специално регистрирано дружество за инвестицията в Приста ойл, което ще се осигури и средствата за рефинансирането на дълга към Gramercy.

Сделката има и трети компонент, а именно инвестиционен кредит за растеж (проектно финансиране), който се предоставя от ЕБВР по силата на отделно споразумение. Този заем ще подкрепи компанията в нейния петгодишен бизнес план за 2012-2016 г., основно за засилване на присъствието в Турция.

Ще последва преструктуриране на компанията майка Приста Ойл Груп, което ще се състои в отделяне на Монбат АД от Приста ойл холдинг ЕАД в самостоятелен подхолдинг, отбелязва Investor.bg.

В рамките на Приста ойл груп ще се обособят и консолидират три подхолдинга, а именно Prista Holdings B.V. ще консолидира бизнеса, свързан с производство на смазочни масла, Monbat holdings B.V. ще консолидира компаниите от акумулаторното и рециклиращото производство, а Staroil B.V. ще консолидира компаниите, свързани с доставката на базови масла, както и управлението на терминалите за базови масла, собственост на групата.

Преструктурирането е с цел по-ефективно управление и финансова отчетност. Приста ойл груп отчита продажби от 375 млн. евро за 2011 г. спрямо 289 млн. евро за 2010 г. и 172 млн. евро за 2009 г.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер