Банер

компании > непублични компании


Повелителят на вецовете

PVB Power България ще вложи 115 млн. EUR в изграждането на 5 водноелектрически централи по река Марица

Централите ще бъдат оборудвани с така наречените пулп турбини, които ще бъдат използвани за първи път не само в България, но и в Европа

Пет водноелектрически централи ще бъдат изградени от инвестиционното дружество PVB   Power България. Това ще стане до 4 години в ниските части от руслото на река Марица между Първомай и хасковското село Любимец.

Инвестицията е в размер на 115 милиона евро, като първата централа се планира да влезе в експлоатация след година и половина. Това е съобщил Виктор Сокачев, прессекретар на инвестиционното дружество PVB Power България, цитиран от Investor.bg.

Централите ще бъдат оборудвани с така наречените пулп турбини, които ще бъдат използвани за първи път не само в България, но и в Европа.

Във връзка с притесненията на еколозите, че русловите ВЕЦ-е влошават качеството на водата, Сокачев е обяснил, че всеки ден се взимат проби, които доказват качеството й.

Като пример той посочил данните от изпитанията на подобна ВЕЦ на река Искър, която скоро ще бъде въведена в експлоатация и при която е установено, че след използването й водата дори била пречистена.

Визитка


PVB Power България е собственост на италианската държавна фирма Finest S.p.A., PVB Group (Петролвилла), северноиталинските компании Dolomiti ENERGIA и Azienda Energetica S.p.A. Etschwerke AD.

Консолидираният капитал на акционерите в дружеството възлиза на над 1 млрд. евро, а дългосрочните материални активи на над 2 млрд. Евро. У нас фирмата притежава компаниите ВЕЦ Своге и ВЕЦ Марица, които трябва да изградят 14 водни централи.

ВЕЦ "Своге" реализира изграждането на 9 руслови централи по поречението на река Искър (на снимката) на обща стойност 115 млн. евро.

PVB Power Bulgaria е най-големият частен инвеститор във ВЕИ сектора в България, има изградени два МВЕЦ-а на територията на страната и взима активно участие във всички инициативи, засягащи управлението и инвестициите във възобновяеми източници.

Дружеството планира скорошно пускане в експлоатация на МВЕЦ Церово, а в близките години е предвидено изграждането на още шест МВЕЦ-а по поречието на река Искър и пет по поречието на Марица.

Италианската компания, регистрирана в България, планира да вложи над 100 млн. евро в изграждането на 10 руслови водноелектрически компании в Румъния

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер