коментари > анализи


Изкривената държавна психология

Симеон Симов, управител и бизнес лидер на Актив, пред exporter.bg за това, къде остана добрата бизнес практика

Държавата следи на точна дата да прибере вземанията си и прилага цялата си репресивна мощ за закъснелите, но когато тя трябва да плати това е ходене по „чиновниците“ /разбирай мъките/. А все афишира платформата и приказките за развитие на бизнеса.

“За съжаление огромната междуфирмена задлъжнялост не може да бъде разрешена по същия начин, както беше създадена. Изкуствено създадената задлъжнялост от държавата, няма как изкуствено да бъде премахната.

Необходима е реална намеса на държавата с разчистване на всякакви държавни и общински задължение и това е най-малкото, което е длъжна да направи държавата.” Това е позицията на Симеон Симов, управител и бизнес лидер на Актив.

Той смята, че „нарочна политика” на държавата трябва да стане възвръщането на бизнес доверието като множеството законови постановки, свързани със задлъжнялост,  неплатежоспособност, умишлено неплащане, свободно прехвърляне на фирми към неимотни и неграмотни бушони – да не се приемат само за информация, а да имат реално действие и защита на коректностоящите търговци на пазара.

“Къде е големият проблем?”, пита Симов. И отговаря: “Според мен, в изкривената тройна държавна психология, която промени бизнес нагласите.

Тройна, защото веднъж държавата следи на точна дата да прибере вземанията си и прилага цялата си репресивна мощ за закъснелите, втори път когато тя трябва да плати това е ходене по „чиновниците“ /разбирай мъките/ и трети път е платформата и приказките за развитие на бизнеса.”

Задлъжнялостта, за която говорим се формира от възложител към доставчик,  от главен изпълнител към подизпълнител, от купувач към продавач на разсрочено плащане от „заемополучател” към „заемодател”.

Реакцията на ощетените обърна нещата на 180 градуса и днес възниква повече опасност от задлъжнялост по авансови плащания. Ето например: Поръчвам обзавеждане за офис.  Получавам чудесна оферта, като в частта плащане стои изискване „100% авансово“.

Просто е! Може би трябва да поискам банкова гаранция за аванса? Сложно е! Блазни ме, все пак да поръчам, ще участвам в растеж. Въздържам се да поръчам и оставам в кризата. Мисля си!  Къде остана бизнес практиката - 30% аванс, 60% при доставка и 10% гаранционни?

(Отговорите на този и други дискусионни въпроси в цялото интервю на Димитър Дженев със Симеон Симов на страницата Бизнес среда)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер