бизнес > образование


Къде са големите IT специалисти?

Георги Кисьов, технически директор на РИСК Електроник, пред exporter.bg за това, къде се произвеждат истинските IT специалисти

Трябва сериозно да се инвестира в образованието. За справка БАН има 50 млн. лв. бюджет. Бюджетът на университета в Карлсруе, където учих, е 850 млн. евро. Това е повече от бюджета на София, разкрива Георги Кисьов

Икономическия министър Делян Добрев обяви, че за да бъде изграден у нас високотехнологичен парк, е създадено специално дружество София тех парк. За неговото реализиране държавата ще предостави терен и сгради.

Ще кандидатстваме и за европейски пари. Това ще свърши ли работа за да се изгради българската Сицилиева долина?

Този въпрос вълнува от известно време българското общество. Започна се с посещението на президента Плевнелиев в САЩ, където той посети прочутата Силициева долина. Срещна се с Бил Гейтс, а после обяви своето твърдо намерение, страната ни стане Мека на технологиите.

Възможно ли е всичко това да се случи и наистина България да бъде Силициевата долина на Балканите“? Много хора си задават този въпрос днес.

„Държавата може да даде земя и сгради, но нима днес няма достатъчно свободни и земя, и сгради. Колко празни бизнес центрове има? Безброй. И цените на наемите колко са паднали... Земя и сгради ще се намерят, но къде са хората? Къде са големите специалисти?“, пита Георги Кисьов, технически директор на РИСК Електроник.

Правокирам го, че у нас често се говори, колко много и добри компютърни специалисти има България.

„Имала е. Много дълги години е имала. Навремето. Сега обаче те не се произвеждат тука, а навън. Аз не виждам откъде ще ги намерят. Пари за сгради и оборудване ще има. Хубаво! Обаче къде са хората?“, реплекира ме младият IT мениджър.

„Според мен трябва сериозно да се инвестира в образованието. За справка БАН има 50 млн. лв. бюджет. Бюджетът на университета в Карлсруе, където учих, е 850 млн. евро. Това е повече от бюджета на София. Ето върху това трябва да се помисли“, казва Георги Кисьов.

(Цялото интервю на ДимитърДженев с Георги Кисьов, технически директор на РИСК Електроник, четете на страница Непублични компании)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер