коментари > анализи


Портрети, които говорят

Надежда Михайлова-Сталянова и Владислав Миланов намериха куража да кажат, че царят е гол

“Езикови портрети на български политици” е едно отдавна очаквано четиво, защото нивото на речева култура на някои от българските политици е такова, че би накарало средностатистическия българин да се изчерви

Най сетне излезе от печат книгата на Надежда Михайлова–Сталянова и Владислав Миланов „Езикови портрети на български политици”, част първа. За съжаление в лимитиран тираж от 300 екземпляра, без да се разпространява в книжарниците, тъй като това са условията на публичния проект за нейното издаване.

Да се надяваме, все пак, че ограничените бройки ще достигнат чрез обществените и частни библиотеки до онези, които наистина се нуждаят от тях. Защото книгата заслужава да бъде прочетена.

Двамата преподаватели от Катедрата по български език в СУ „Св. Климент Охридски” представиха пред широката общественост резултатите от своето осемгодишно научно изследване, проведено с участието на техни студенти.

Истината е, че това беше едно отдавна очаквано четиво, защото нивото на речева култура на някои от българските политици е такова, че би накарало средностатистическия българин да се изчерви, ако за миг си представи, че това е неговото дете , което говори пред учителката и съучениците си в класната стая.

Тайно се надявахме, че някой някога ще събере смелост да извика като в приказката„Царят е гол!” / в случая „Политиците не могат да си позволяват да изглеждат неграмотни!”/ И това се случи!..

Проблемът е, че през последните години у нас неправилно се изразяват публично не само политици, но също така журналисти, светски личности, преподаватели, говорители на държавни ведомства и агенции.

А в развлекателния бизнес тази тенденция се е наложила така уютно, че често границата между шаржа и действителността  става почти незабележима.

В този смисъл изследването на Надежда Михайлова–Сталянова и Владислав Миланов има един по-широк кръг от адресати – всички онези, които съзнателно формират модела на нацията за норма и приемливост в съвременния български език.

В тази толкова „деликатна” обстановка, авторите са намерили един много балансиран и обективен подход. Те не пишат отлични или слаби оценки и не  размахват назидателно пръст. В книгата няма „най-добър” или „най-лош”.

Има делови анализи на речевите характеристики и поведение на най-популярните български политици към момента на базата на техни публични изказвания в пленарната зала и пред медиите.

И ако се посмеем от сърце на някои от тях, не е зле да прочетем внимателно, също така, раздела, в който са обобщени най-често срещаните отклонения в политическото говорене, които са навярно и най-обичайните грешки изобщо в съвременния разговорен български език.

Това е полезно и навременно ръководство за онези, които биха искали да поработят сериозно върху публичния си имидж.

Ангелина Василева 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер