коментари > анализи


Страна на два континента

Турция може да се сравнява с най-развитите туристически държави в света

Едно пътуване, на пръв поглед с историко - познавателна цел, под мотото “Турция – страна на древни цивилизации”, ме накара да променя изцяло виждането си за нея

Свикнали сме да наричаме Турция „страна на два континента”, но замисляме ли се за значението на този израз извън чисто географското му понятие. Някак странно ни се стори, когато се заговори за приемането на южната ни съседка в ЕС.

И като че ли местоположението и споменаването на големия процент забрадени жени от само себе си реши за нас, българите, въпроса с членството в неин минус. За повечето от нас тя си остава една предимно мюсюлманска и азиатска държава.

Не една ръка разстояние, но не съвсем


Едно пътуване, на пръв поглед с историко-познавателна цел, под мотото Турция – страна на древни цивилизации, ме накара да променя изцяло виждането си за нея. Намира се „на една ръка разстояние” от нас, но едновременно с това е толкова непозната и в много случаи класифицирана извън държавите от европейската група.

Преди...


За последно бях ходила на море в южната ни съседка в известния на повечето българи курортен град Куша дасъ преди 12 години. Тогава още у нас не се беше разгърнало така мащабно строителството по Черноморието и много се изненадах, как от двете страни на пътя се простираха необятни нови луксозни хотелски комплекси.

Когато обаче навлязохме навътре в страната към Памук кале, попаднахме в далеч не така съвременна среда – малки градчета и селца със стари къщи и кафенета като извадени от филми от трийсетте години на миналия век. Не липсваха и нови постройки, но всичко изглеждаше някак не особено приветливо и доста занемарено.

… И сега

Затова сега тръгвайки на път към Централна Турция – областта Кападокия, бях обзета от смесени чувства. Дори след като прекосихме Истанбул, който ме удиви с новото си строителство и прекрасните небостъргачи, съперничещи на събратята си от най-известните мегаполиси в света, продължавах да очаквам големия контраст в провинцията.

Да, имаше такъв, но той личеше по-скоро в поведението на хората, от което лъхаше сърдечност и гостоприемство, типични и за нашите по-малки населени места, отколкото в облика на градовете и селата, които за последните 10-12 години се бяха превърнали в селища с нови, модерни жилищни сгради.

Държавна политика


Държавна политика – обясни кратко местният ни гид. Невероятно, но факт! Спретнати малки и големи къщи, нови високи блокове и само тук-там по някой схлупен спомен от миналото.

Да не говорим за пътищата, които нямат претенции навсякъде да са многолентови магистрали, но са достатъчно широки, за да осигуряват безпрепятствено и спокойно движение. И никъде никой не заговори за криза. Може би, защото все пак Турция не е в Европа?

За “камъните” в туризма


От край време у нас върви една приказка: „Гърците и един камък да намерят, ще го оградят, ще му сложат табелка и ще го обявят за историческа забележителност!”

Мисля, обаче, че не само „камъните” са важни за туризма, а и цялата организация около тях. А това в Турция със сигурност го могат.

Като се започне от прекрасната хотелска и ресторантска база и се стигне до обгрижването на гостите, включително обстойното им запознаване с историята и забележителностите на тази изпълнена с древни и нови чудеса земя. В това отношение Турция може да се сравнява с най-развитите туристически страни в света.

И си мисля, че изразът „страна на два континента” доби за мен много по-различно значение след това мое последно пътуване до там…

Мелания Рашева


(Туроператорът Бохемия и неговите турски партньори превръщат пътуването по маршрута Истанбул-Анкара-Кападокия-Конья-Бурса във вълшебен калейдоскоп от богати позитивни изживявания - б.а.)


 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер