експорт > пазари


Българският пчелен мед се ослажда на Европа

Страната ни изнася от 6000 до 8000 т пчелен мед годишно

Най-висок процент от този традиционен български продукт заминава за Германия. След нея се нареждат Италия, Франция и Испания

Българският пчелен мед е хит на външните пазари. Той е много търсен най-вече в Европа. Причината за това е, че в България пчелините са разположени на хубави места, а медът се произвежда в по-малки количества, но с изключително високо качество.

Най-големите производители на мед в света - Китай, Аржентина и Бразилия, са превърнали пчелините в истински промишлени предприятия, което определя и по-ниското качество на този мед.

Страната ни изнася от 6000 до 8000 т мед годишно. Много са фирмите, изградили преработвателни предприятия, които разфасоват меда и го разпространяват на европейския пазар.

Най-висок процент от този традиционен български продукт заминава за Германия. След нея се нареждат Италия, Франция и Испания. Данните показват, че пчелният мед е една най-търсените български експортни стоки.

Преди малко повече от месец, при посещението си в България, и катарският премиер шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани остана очарован от българския мед. Той се разпореди на катарската държавна компания да преговаря с български фирми за съвместно производство на мед, агнешко и телешко месо, което да се изнася в Катар.

Има още един сладък продукт, който носи добри приходи от експорт за българския бизнес. Това е биологично чистия мед, който в по-голямата си част отива за износ. България произвежда от този продукт над 1200 тона годишно.

Най-големи количества екомед изнасяме за Германия. По-малки обеми отиват за пазарите на Австрия, Италия и скандинавските страни.

На вътрешния пазар биологично чистия мед се продава на двойна цена спрямо експортната. Килограм биомед се търгува за средно около 25-26 лева.

Едни от най-големите производители на пчелен мед у нас са в Старозагорско.

“Това не е случайно, защото подножието на Средна гора дава възможност при местене на пчелите да се добиват акациев, билков и лавандулов мед, който е много търсен на френския пазар заради отличните си вкусови показатели.

Специфичен и много търсен е и медът от кориандър. Медът в България е една от малкото експортни стоки, които дават възможност в страната да влязат свежи пари дори и по време на икономическа криза”, коментира преди време Тодор Иванов, председател на пчеларското дружество „Липа" в Стара Загора.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер