експорт > пазари


България може да изнася софтуер

Стефан Марков, собственик и управител на Ринамар ЕООД, пред exporter.bg за бъдещия високотехнологичен парк в София

Изнасяме основно аутсорсинг проекти към външни фирми. Нямаме лице и име извън професионалния ИТ пазар. Ако България иска да има сериозно бъдеще в брашна, трябва да се насочи към продукти с име - крайни решения за бизнес или домашни потребители.

Г-н Марков, може ли България да стане Силициевата долина на Балканите?

- България има потенциал в областта на технологиите и може да постигне големи успехи. Без съмнение може да бъде водеща сила на Балканите, особено на фона на ситуацията в някои от съседните държави.

Според мен обаче план оптимум би бил да се превърнем в нишов световен играч - т.е. да имаме продукти, макар и не толкова много, колкото в Силициевата долина в Калифорния, които са на световно ниво. Защото днес конкуренцията в ИТ сектора стана световна и трябва да се съобазяваме с този факт.

Правителството вече създаде компанията София тех парк, намери и терен. Ще търси 50 млн. лв. еврофинансиране от фондовете на Брюксел? Това достатъчно ли е?


- Зависи какви са целите на проекта. По принцип за мен ролята на държавата в подобни проекти трябва да е да създава условия, тя самата няма иновативния капацитет да създава нови продукти и услуги.

При всички положения би било добре да се включат големи западни и източни иновативни компании, които имат не само финансиране, но и know-how за това как се прави технологичен бизнес.

В бъдещия високотехнологичен парк щели да работят малки и средни фирми. Според теб, ако им създадат необходимите условия, ще могат ли да произвеждат високотехнологични продукти?


- Да, вярвам че това може да стане, но няма да е лесно и няма да е бързо. Като цяло по мое мнение наистина иновативните ИТ компании в България са доста малко. Не става дума за фирми, които продават иновативни решения, а за фирми, които създават такива.
За мен основният риск тук е дали мениджърите ще знаят как да управляват тези проекти, което е по-важно дори от осигуреното финансиране.

Възможно ли е България да изнася софтуер, както САЩ, например
?

- Без съмнение това може да се случи. Отново обаче проблемът е в начина на мислене на мениджърите от технологичните фирми. Основната част от това, което в момента изнасяме, е аутсорсинг проекти към външни фирми.

Ние почти нямаме лице и име извън професионалния ИТ пазар. Ако България иска да има сериозно бъдеще в брашна, смятам, че трябва да се насочи към продукти с име - т.е. крайни решения за бизнес или домашни потребители.

Това обаче ще стане много трудно, защото изисква по-дългосрочна визия от страна на собствениците на бизнеса и мениджърите, изисква стабилен фокус и внимание към детайла, и много добро целеполагане.

Т.е. проблемите отдавна не са основно в това да можеш да направиш нещо, а в това да знаеш какво трябва да направиш и как да следваш целите си.

Има ли България необходимите компютърни специалисти за този високотехнологичен парк? Мненията по този въпрос са поляризирани. Едни казват: България е Меката на компютърджиите, други ги апострофират: Големите наши компютърни специалисти се изграждат навън. Къде е истината?


- Според мен в България има много добри компютърни специалисти, но не чак толкова много, колкото хората си мислят. Освен това много от компютърните специалисти не са на това ниво, на което трябва да бъдат.

Има изключително добри програмисти и ИТ специалисти, които работят в България и не са я напуснали. За мен в бъдеще ще е нужна система как те да развиват и насочват останалите си колеги, които не са от тяхното ниво.

Тук може да бъде полезен бизнес парка, но трябва да е насочен правилно и управляван правилно. Може би най-важният въпрос е как ще се управлява паркът и фирмите в него, какви ще са неговите цели и доколко политизирана ще бъде ролята му.

Бихте ли работил в един такъв бъдещ високотехнологичен парк и при какви условия?

- Аз бих участвал в подобна иницатива под една или друга форма, но при условие, че държавата знае какво да прави с този парк. Ако се построи парк с идеята да се усвоят средства, да се демонстрира видимо технологично развитие, което всъщност го няма, и да се радват хората на големи български ИТ успехи, начинанието би било по-скоро неуспешно.

България в момента е под дъното на приемливост на инвестиции в научна и развойна дейност, каквато един такъв парк евентуално би правил. Ако средния процент на инвестиции в R&D в Европа е между 2.5 и 4% от брутния вътрешен продукт, в България тази цифра най-вероятно е много по-малко от 1%.
Утрешната икономика ще е икономика на знанието, няма как днес да не инвестираме в него и утре да сме конкурентни.

Може би проектът за този парк е някаква стъпка в посока на промяната?


- Да, един такъв парк може да започне да променя тази супер негативна тенденция, но той трябва да е много правилно насочен и управляван. Трябва да изключително прозрачен и принципен в работата си, без да се фаворизират фирми близки до едни или други кръгове.

Трябва да поддържа високо ниво на връзка с бизнеса в чужбина и страната, за да не бъдат проектите висящи във въздуха идеи без практическа стойност. И трябва основният фокус на държавата да бъде единствено осигуряването на правилната и ефективна работна среда.

Държавата твърде често действа от позицията на сила - това е една от основните й характеристики, но за да се случи нещо добро тук, вярвам правилният начин е тя да бъде само и единствено ресурс за фирмите.

Най-важният фактор за успеха ще бъдат хората. В тази връзка държавата според мен трябва да има политика на насърчаване на образованието и науката. Не става дума за количеството на обучени специалисти, по който показател вероятно сме водеща страна, а за качеството им.

Смятам, че сериозните инвестиции в научни институции и университети са абсолютно необходими за успешното развитие на държавата. Важно е да се инвестира в хората и институциите, които наистина искат да се развиват в тази сфера.

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер