бизнес > моят бизнес


Месарят от Пандзано

Семейство Чекини са месари от 250 години, или с други думи – Дарио е осмо поколение месар.

В сърцето на Тоскана се намира Пандзано-ин-Кианти, идилично старинно градче, разположено в прочутата винарска област Кианти. Това е царството на Дарио Чекини, а любимото му владение е Antica Macelleria Cecchini, на пръв поглед типичната за италианската провинция месарница.

Дарио Чекини не е обикновен месар. Той е най-прочутият месар в цяла Италия. А това означава много в страна, където кулинарните традиции са издигнати в култ – ако пиенето на капучино следобед е грях, то вечерята без чаша червено вино се смята за престъпление.

В Тоскана нещата са още по-зле. (Или по-добре, зависи от гледната точка). Тук вегетарианците не са добре дошли, местните се обръщат един към друг с ciccia, което означава парче месо или мръвка, гордеят се със своя бифтек по флорентински и не влизат в заведения на фастфуд.

В сърцето на Тоскана се намира Пандзано-ин-Кианти, идилично старинно градче, разположено в прочутата винарска област Кианти.

Това е царството на Дарио Чекини (www.dariocecchini.com), а любимото му владение е Antica Macelleria Cecchini, на пръв поглед типичната за италианската провинция месарница.

Наблюдателното око ще забележи няколко разлики – паметна плоча пред вратата, поставена в разгара на епидемията луда крава, когато Дарио организира погребението на бистека ала фиорентина, мраморен бюст на Данте, чиито произведения Дарио е в състояние да рецитира наизуст часове наред пред смаяните клиенти, докато в месарницата звучи класическа музика и прочие.

Семейство Чекини са месари от 250 години, или с други думи – Дарио е осмо поколение месар. Само че фамилната месарница се оказва тясна за неговите амбиции и талант.

Затова срещу нея се появява рестарантът Solo Ciccia (Само месо), който предлага фиксирани менюта, в центъра на които е изображението на Дарио – бистека пандзанезе, бифтек приготвен от телета, хранени единствено с трева, гарниран с пинцимонио (сурови градински зеленчуци със зехтин и оцет), бял тоскански фасул в зехтин, картофи, запечени със сланина...

Долепен до месарницата пък е MacDario's, представата на Дарио за фастфуд. Тосканецът не вярва, че “бързата” храна не може да е вкусна, и дава своя принос в света на бургерите.

Имената им обаче са подвеждащи, тъй като зад кианти суши се крие стек тартак. Дарио явно смята, че бургерите макар и позволени през седмицата, все пак не са подходящи за почивните дни.

Затова през уикенда MacDario's се превръща в Officina della Bistecca, в храм на огромните (около кило и половина) бифтеци панданезе и ала фиорентина, които Дарио първо отрязва пред погледа на своите клиенти, разяснявайки им предимствата на всяка отделна част от телешкия бут (той лично предпочита предната част на крака) след което надява очила досущ като онези, които са ползвали мотористите преди десетилетия, и се заема да ги приготви над цвъртящата жарава.

Виното, разбира се, е кианти. При това от собствените лозя на Дарио.

Милко Стоименов, списание Travel magazine 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер