туризъм > екзотични дестинации


6 пренебрегвани летни дестинации

Изола – Словения

Това е едно фантастично старинно градче, разположено между Пиран и Копер, което има и плаж

(Обиколили сте по-големите столици на Стария континент? Добре познатите курорти по Френската Ривиера, егейските острови и турското крайбрежие са ви омръзнали? Или търсите нещо по-различно, по-непознато, а по възможност и по-достъпно?

Ето шест дестинации, които не са достатъчно познати у нас или пък са направо пренебрегвани. Убедени сме, че няма да ви оставят разочаровани. Досега ви представихме Чефалу – Италия, Вилфранш-сюр-мер – Франция, Чешме – Турция, Будва – Черна гора и Лефкада – Гърция. Сега е ред на шестата – Изола – Словения.)


Словенското крайбрежие не е особено популярно у нас. То хем е много малко (бреговата линия е дълга едва 49 км, а по шосето разстоянието от една граница до другата е по-малко от 30 км ), хем конкуренцията на Триест, Риека и Пула е доста сериозна.

Въпреки това имена като Порторож, Пиран и Копер не са съвсем непознати у нас. За Изола обаче малцина са чували. Това е едно фантастично старинно градче, разположено между Пиран и Копер.

Смята се, че е основано от преселници от римския град Аквилея и през Средновековието става част от Венеция чак до епохата на Наполеоновите войни.

Тогава тук се случва точно обратното на онова, което е станало в Лефкада, където древните коринтяни прокопали канал и превърнали полуострова в остров.

В Изола (самото название произлиза от италианската дума isola или остров) наполеоновата армия разрушава крепостните стени на стария град и с камъните запълва тесния провлак, разделящ острова от континента. Така Изола се превръща от остров в полуостров.

Жителите му (около 10 500 на брой) се радват на възможно най-подходящия климат за ваканция на море – средна лятна температура от 28 градуса по Целзий и поне 300 слънчеви дни.

В допълнение към добре запазената типично средиземноморска архитектура, местните привличат туристи и с богатите си традиции в областта на риболова и винарството.

С тях е свързана и голяма част от местните фестивали – Рибарски фестивал през август, летен фестивал на маслините, рибата и виното, както и дипломатическа регата и яхтено изложение през есента, кинофестивал, лятна театрална работилница и танцов кампус...

Ако това лято се озовете в Изола, ще ви направи впечатление, че тук се говори както на словенски, така и на италиански. Това е едно от местата в Словения, където и двата езика имат статута на официални.

Градът ще ви посрещне с контраста между тесните улички, над които се носи мирисът на рибарски мрежи, от една страна, и средновековните си дворци – венецианския на Манциоли и бароковия на Безенги, с очарованието на старинните си каменни къщи и с изобилието от водни спортове, които можете да практикувате.

Важно е да отбележим, че в Изола има и плаж, нещо, с което пиран например, не може да се похвали.

Останала встрани от полезрението на повечето туристи, Изола е примамлива дестинация и заради сравнително ниските си цени. Вярно е, че луксозни хотели няма (само един е категория 4*, останалите са дву- и три-звездни), но затова пък двойната стая струва между 40 и 50 евро на вечер.

(Ако ви се струва много, спомнете си все пак, че Словения е част от еврозоната и има доста висок стандарт.) Цените в ресторантите също са приемливи, а кухнята е или словенска или интернационална.

Милко Стоименов, списание Travel magazine 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер