туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите речни круизи

Мисисипи – САЩ: Минеаполис – Сейнт Луис – Мемфис – Ню Орлийнс

Тези параходи порят водите на Мисисипи от времето на Марк Твен и предлагат очарователна викторианска атмосфера

(Речните круизи са приятен, лежерен и (което не е за подценяване) спестяващ доста време и средства начин да посетите живописни градове, да разгледате исторически забележителности, да се насладите на идилични пейзажи.

Някои казват, че ако човек трябва да направи един речен круиз през живота си, той непременно да е по наситената с хилядолетна история Нил, други предпочитат аристократичния Рейн или екзотичната Яндзъ.


Трудно ни е да се спрем на един или два речни круиза, затова ви представяме цели осем. Започваме с незабравимото пътуване по река Мисисипи.)


Може би не знаете, но е напълно възможно да пропътувате по вода от Чикаго, града на ветровете, разположен на брега на езерото Мичиган, чак до Ню Орлийнс.

Или пък от Минеаполис, най-големия град в граничещия с Канада северен щат Минесота, до топлите води на Мексиканския залив. Това е възможно благодарение на най-великата река в Северна Америка – Мисисипи, и нейните притоци.

А най-подходящият кораб за подобно пътуване не е някой модерен речен лайнер, а старовремски (поне на вид) колесен параход с огромни гребни колела, разположени от двете страни на корпуса, или с едно, но монтирано отзад на кърмата.

Подобни параходи порят водите на Мисисипи от времето на Марк Твен и предлагат на борда си очарователна викторианска атмосфера, която няма как да я откриете на друг кораб.

Маршрутите са безброй, но обикновено започват от Минеаполис или Сейнт Луис и се спускат или на изток към Нешвил и Чатануга, или право на юг към Мемфис и Ню Орлийнс. Повечето големи “круизи” към града на джаза и фестивала Марди Гра продължават 5-7 дни.

Перлите в короната на едно такова пътуване са музеите на Минеаполис (ще останете приятно изненадани, тъй като в “Уокър“ са изложени шедьоври на майстори като Пикасо, Джакомети, Хенри Мур, Уорхол, Хопър, О'Кийфи и други, Институтът по изкуствата разполага с колекция от 80 000 произведения на европейското, азиатското и африканското изкуство и пак тук е единственият на континента музей на руското изкуство), гигантският търговски център Mall of America в съседен Блумингтън (под един покрив са събрани над 500 магазина, аквариум, увеселителен парк, мултиплекс с 14 екрана и т.н. чак до паркинг за 20 000 коли), огромната арка на Сейнт Луис (толкова голяма, че от вътрешната страна на свода й се движи трамвай), Мемфис, градът на Елвис Пресли, Би Би Кинг, Мъди Уотърс, Джони Кеш и куп други музикални величия...

Нищо обаче не може да се сравни с Ню Орлийнс. Френският квартал и Бърбън Стрийт, колониалните сгради, уличните музиканти, каретите, трамваят по Сейнт Чарлз Стрийт (най-старият в САЩ), уникалната кейджън кухня... трудно е да се изброят всички атракции, които предлага най-прочутият град на американския Юг.

Самият Ню Орлийнс също предлага речни круизи – кратки, но любопитни, тъй като обикновено са посветени на някоя интригуваща тема – урагана “Катрина”, плантациите, джаз музиката...

Апропо, същото важи и за Минеаполис, но като се има предвид, че 36 % от населението на града са потомци на немски емигранти, обяснимо е, че доста круизи около града носят имена като “Октоберфест” и “Бира & братвурст”.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер