бизнес > моят бизнес


Да си намериш планина

И къща в Ягодина, където сутрин да си пиеш кафето с мляко от крава, на която знаеш името!

За Евгения Гиргинова Ягодина е прекрасна природа, страхотни хора - българи и родолюбци до последния си ген. Запазили това, което в мегаполиса се губи и размива...

Челистка на свободна практика, която в свободното си време се занимава със селски туризъм. Или пък... собственик на къща за гости в Родопите, който от време на време помага на каузата: "Да поддържаме класическата музика жива!" Така Евгения Гиргинова определя лаконично себе си.

А защо е избрала Ягодина, а не някое друго място? Казва, че когато си харесаш планина и решиш съвсем условно да станеш собственик на частица от нея, тръгваш да обикаляш и търсиш.

“През далечната 2002 г. в Ягодина се намериха хора, които решиха да ни продадат старата си къща”, открехва част от завесата Евгения. Само тя си знае, какво е било в началото. Тогава много ентусиасти си задаваха въпроса: Има ли хляб в този бизнес наречен селски туризъм?

Като гледам каква къща е вдигнала Жени, както я наричат приятелите й, отговорът със сигурност е положителен. Къща Каменик е съчетала в себе си истинска плетеница от модерно, фамилно ретро и родопски мотиви, които са най-естественото нещо за къща от този край.

Затова се изкуших да попитам Жени, какво точно е мислела или желала, когато е редила това съчетание. А тя ми отговаря повече като човек на изкуството и по-малко като човек на бизнеса: Осъществявах това, което планувах при заспиване и мислено довършвах детайлите при събуждане.

Жени вярва, че в този вид туризъм има голямо бъдеще, но също така е наясно, че има нужда от пари, с които хората да си прокарат канализация, да си построят бани към всяка стая, а стаи в селото има достатъчно.

Туристите очакват още някои екстри като коне за езда през лятото или моторни шейни през зимата. Но затова трябва да се подобри инфраструктурата както в Ягодина, така и в околните селища.

Трябва рамо от държавата за реклама в чужбина и пари от европейски фондове. И най-важното - някой да следи те да не потънат в подвижните пясъци на демокрацията.

Ягодина е кътче от Родопите, където стъпиш ли веднъж, ти се иска да се върнеш отново. Вероятно това чувство изпитват и българите, и чужденците дошли дотук. И тръгнали си с мисълта, да се завърнат.

А Жени го обяснява с простички, но силни думи: прекрасна природа, страхотни хора - българи и родолюбци до последния си ген. Запазили това, което в мегаполиса се губи и размива...

И още нещо - сутрин да си пиеш кафето с мляко от крава, на която знаеш името!

Димитър Дженев


(Тези, които не са идвали в Ягодина, могат макар и виртуално, да бъдат тук. Като влязат в сайта visitrhodopes.com и като прочетат мненията на гостите на Жени във Фейсбук страницата на къща Каменик.)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер