туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите речни круизи

Раджанг: Сибу – Капит – Пелагус - Сарикей

Раджанг минава през джунгли, обитавани от племето ибан, чийто “национален спорт“ е бил “ловът на на глави”

(Речните круизи са приятен, лежерен и (което не е за подценяване) спестяващ доста време и средства начин да посетите живописни градове, да разгледате исторически забележителности, да се насладите на идилични пейзажи.

Някои казват, че ако човек трябва да направи един речен круиз през живота си, той непременно да е по наситената с хилядолетна история Нил, други предпочитат аристократичния Рейн или екзотичната Яндзъ.


Трудно ни е да се спрем на един или два речни круиза, затова ви представяме цели осем. Написахме за Мисисипи, Амазонка и Нил. Сега е ред на Раджанг.)


Ако круизът по поречието на Амазонка не ви се струва достатъчно екзотично приключение, пътешествието по река Раджанг сигурно ще ви допадне повече.

Става въпрос за остров Борнео, едно от най-дивите места на планетата (въпреки че крайбрежието е напълно цивилизовано), и за река Раджанг, която минава през девствени джунгли, обитавани от племето ибан (разклонение на даяките), чийто “национален спорт” само допреди няколко десетилетия е бил “ловът на глави”.

Някога територията била подвластна на султаните на Бруней, но после идва времето на “белите раджи на Саравак”, династия англичани, управлявала с желязна ръка и вдъхновявала писатели като Джоузеф Конрад (“господаря Джим”) и Емилио Салгари (“Малайски пирати”).

Днес Саравак е един от 13-те малайзийски щата, богат на петрол и ценна дървесина, но голяма част от него остава далеч от цивилизацията.

Пътешествието в сърцето на остров Борнео започва от Сибу, където кацат самолетите от Куала Лумпур и Бруней. Сибу е проспериращ китайски град (да, мнозинството от жителите му са потомци на китайци от Фуджоу) със старинни китайски къщи, пазари и храмове, създаващи атмосфера, която трудно може да се открие в съвременен Китай.

Пътят нагоре по течението минава покрай огромни насаждения с черен пипер (Саравак е най-големият производител на тази подправка в света) и екзотични плодове (климатичните условия са такива, че правят например ананаси с тегло по 7-8 кг често срещана гледка).

После идва ред на истински тропически джунгли, чиято фауна – крокодили, гущери монитор (по-малки “братя” на комодските варани), орангутани, суматрански носорози и прочие – е една от големите атракции на пътешествието по Раджанг.

Капит, следващото градче по маршрута, предлага на своите гости Форт Силвия, една от крепостите, построени от белия раджа Чарлз Брук, музей на татуировките, традиционни местни занаяти и прочие.

Край живописните бързеи Пелагус – 13-километров участък от реката, осеян с хиляди островчета, рифове и плитчини – е разположен луксозен екокурорт. Това е и последната спирка в тази посока, тъй като Раджанг е плавателна в протежение на 250 км именно до бързеите на Пелагус.

Туристическите кораби, едновременно модерни и верни на духа на колониалната епоха, обръщат на запад към Сарикей и делтата на Раджанг.

Околностите на Сарикей предлагат посещение на каучукови плантации, на традиционни рибарски селища, на манифактура, в която местни жени тъкат на ръка сонгкет (копринен или памучен плат с втъкани златни или сребърни нишки), а готовата им продукция намира прием дори в британския кралски двор и в двореца на султана на Бруней.

Не бива да пропускаме и възможността за трекинг из джунглата. Последната спирка е Кучинг, град, в който животът тече бавно (напомня за Сингапур или Банкок преди време), както водите на Раджанг текат бавно покрай двореца на раджите, китайските пагоди и изящната джамия Бахагиян.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер