експорт > пазари


Бием всички по износ на лавандулово масло

България вече изпреварва Франция като производител номер едно в света на етерично лавандулово масло

Експортът ни основно е насочен към Франция, откъдето родното масло се разпраща по всички краища на света, но с френски етикети.

През 2011 г. страната ни експортира между 55 и 60 тона лавандулово масло, два пъти повече в сравнение с 2010 г., отчитат големите български производители. Те твърдят, че от две години изпреварват Франция, отбелязва Франс прес.

В доклада си за 2011 г. френската фирма производител на парфюми "Еликсанс" (Elixens) потвърждава, че България е била на първо място в света с 45 тона лавандулово масло, докато Франция е произвела 25-30 тона. Двете страни осигуряват три четвърти от световното производство.

Доскоро България бе втора по износ на лавандулово масло след лидера Франция. Експортът ни е бил почти изцяло насочен към Франция, откъдето родното масло се разпраща по всички краища на света, но с френски етикети.

От няколко години освен за Франция изнасяме в САЩ, Австрия, Германия, Холандия, Канада и Далечния изток. По качество родният продукт измества конкурентите и годишният експорт вече е 45 тона. За разлика от скъпото розово масло, чиито пазари са разпределени, търсенето на лавандула расте, оттам и шансовете на българските износители.

Международните цени на лавандуловото масло се движат между $ 80 и $ 90 за килограм, което е три пъти по-добра цена от тази преди пет години. Според качеството на растението 1 кг масло може да се получи от 60 до 220 кг лавандулов цвят. Затова изкупните цени не са на килограм цвят, а на килограм получено масло.

Средният добив като растителна маса от един декар е между 200 и 300 килограма. Лавандуловото масло се получава, след като стопаните го изварят в специални казани като от един декар площ се получават около 2-3 килограма.

Реколта 2012 е по-добра от миналогодишната, а като цени очакванията са, те  да запазят нивата от предишната година, които бяха добри. Това кара част от земеделските производители да се ориентират към отглеждането на лавандула и създаването на повече насаждения.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер