туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите речни круизи

Рейн: Базел – Страсбург – Кобленц - Кьолн

Маршрутът в немската част на Рейн минава покрай приказно красиви средновековни замъци, лозя и винарски изби

(Речните круизи са приятен, лежерен и (което не е за подценяване) спестяващ доста време и средства начин да посетите живописни градове, да разгледате исторически забележителности, да се насладите на идилични пейзажи.

Някои казват, че ако човек трябва да направи един речен круиз през живота си, той непременно да е по наситената с хилядолетна история Нил, други предпочитат аристократичния Рейн или екзотичната Яндзъ.


Трудно ни е да се спрем на един или два речни круиза, затова ви представяме цели осем. Написахме за Мисисипи, Амазонка, Нил и Раджанг. Сега е ред на Рейн.)


Това в общи линии са основните пристанища в един круиз по Рейн, но гъстата мрежа от реки и канали, която прорязва тази част от европейския континент, предлага още куп интригуващи дестинации.

Достатъчно е да споменем реките Мозел и Майн, холандските канали и канала Рейн-Майн-Дунав. Така луксозният речен лайнер може да отведе дори до Франкфурт, Амстердам, Пасау, Виена, Будапеща...

Да се фокусираме обаче върху основния маршрут. Началото е в Базел, третият по големина град в Швейцария, където ви очакват живописни старинни квартали, приказен пазарен площад, импозантна катедрала от червен варовик и с покрив, покрит с разноцветни плочки, великолепно реставрираното кметство, което макар и построено в епохата на Ренесанса, продължава да се използва по предназначение и до днес...

И, разбира се, много музеи. Ако трябва да изберем един от тях, това ще е Кунстмузеум, галерията, в която са изложени шедьоври на Рубенс, Рембранд, Моне, Гоген, Сезан, Ван Гог, Пикасо, Шагал, Клее, Джакомети...

Страсбург, разположен на мястото, където река Ил се влива в Рейн, е по-известен като седалище на различни европейски институции, но градът е същински туристически бисер.

Тук се намират катедралата с най-високата църковна кула в Европа и дворецът Роан, приютил няколко музея, но най-интересното и живописно място определено е Пти Франс (Малката Франция) – старинен квартал, заобиколен от речни ръкави и канали, изпъстрен с удивително добре запазени средновековни къщи от масивни дървени греди и тухли и барокови постройки от варовик, калдъръмени улички, оживени кафенета и ресторанти и много цветя.

Маршрутът в изцяло немската част на Рейн минава покрай приказно красиви средновековни замъци, лозя и винарски изби. Някои от замъците като Маус, Фолрадс, Йоханисберг и манастира Ебербах в поречието на Рейн, Елц и Кохем в долината на Мозел са отворени за посещение.

Кобленц пък е разположен там, където водите на Мозел се вливат в Рейн, и не отстъпва по красота и фотогеничност на останалите туристически градове по маршрута.

Достатъчно е да споменем внушителната цитадела Еренбрайтщайн, построена от прусаците, великолепния дворец на архиепископа (уви, затворен за туристи през по-голямата част от годината), базиликата Касторкирхе, живописни замъци в околностите на града...

Що се Кьолн, това е град, който – поне от туристическа гледна точка – не се нуждае от реклама. Разбира се, гвоздеят в програмата е внушителната Кьолнска катедрала, строена цели 632 години (!), но не бива да пропускаме и “по-малките” атракции от музея Лудвиг и черквата Грос Санкт Мартин до прочутите бирарии.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер