туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите речни круизи

Рона: Женева – Лион – Авиньон - Арл

Най-подходящият момент да се озовете в Авиньон е юли, когато се провежда прочутият театрален фестивал

(Речните круизи са приятен, лежерен и (което не е за подценяване) спестяващ доста време и средства начин да посетите живописни градове, да разгледате исторически забележителности, да се насладите на идилични пейзажи.

Някои казват, че ако човек трябва да направи един речен круиз през живота си, той непременно да е по наситената с хилядолетна история Нил, други предпочитат аристократичния Рейн или екзотичната Яндзъ.


Трудно ни е да се спрем на един или два речни круиза, затова ви представяме цели осем. Написахме за Мисисипи, Амазонка, Нил, Раджанг и Рейн. Сега е ред на Рона.)


Принципно не е проблем да се открият далеч по-мащабни круизи, които да включват не само Рона, но и Сона, и дори да достигнат до Париж, но решихме да се съсредоточим върху Рона, тъй като тази река минава през две от най-живописните френски области – Бургундия и Прованс, които предлагат достатъчно природни красоти и исторически забележителности.

На Женева също няма да отделяме място, а ще се съсредоточим върху френските градове, по течението на Рона.

Започваме с Лион, втория по големина град в страната, известен с мащабните си руини от древноримската епоха, с добре запазения ренесансов квартал, с внушителната катедрала Нотр Дам дьо Фурвиер, с трийсетината си музеи (непременно вижте този на изящните изкуства с шедьоври на Веронезе, Тинторето, Рубенс, Рембранд, Дега, Моне, Гоген...), с гастрономията (не Париж, а именно Лион е смятан за кулинарна столица на Франция) и разбира се, с прочутото вино божоле.

Авиньон, градът на папите, като че ли е успял да улови и съхрани мига на своето величие, достигнало зенита си през XIV в. Великолепната готическа архитектура на папския дворец (със своите 15 000 кв.м това е най-големият готически дворец в Европа) е достигнала до нас почти непокътната от времето, но мястото създава усещане за празнота и студенина.

Картините, гоблените, скулптурите, мебелите, килимите, резбованите дървени тавани и всичко останало, което би могло да придаде повече уют на едно такова място, е отмъкнато и дори унищожено в годините на Френската революция. Оцелели са няколко гоблена и множество великолепни фрески.

Онази част от двореца, превърната в хранилище на архиви, е доста любопитна, но там рядко се допускат туристи.

В съседния Пти пале (Малкият дворец) обаче е подредена малка, но безценна колекция от ранна ренесансова живопис, в която се откроява “Мадоната с младенеца” на Ботичели.

Най-подходящият момент да се озовете в Авиньон е юли, когато се провежда прочутият театрален фестивал, един от най-големите и най-авторитетните в света.

На юг по реката в Арл е още по-интересно. Живописните пейзажи около града не случайно са вдъхновили Ван Гог, който пристигнал тук през 1888 г. и нарисувал повече от 300 платна.

Римският амфитеатър и днес е сцена на напрегнати борби както преди 2000 години, само че не става въпрос за гладиаторски битки, а за корида на бикове. Техен почитател бил Пикасо, който неведнъж идвал тук, за да ги рисува.

Затова и в местния музей Реату има 57 негови рисунки на кориди и тореадори, подарени лично от самия художник.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер