туризъм > екзотични дестинации


8 от най-добрите речни круизи

Дунав: Регенсбург – Пасау – Виена – Братислава - Будапеща

Регенсбург е градът на прочутия астроном и математик Йоханес Кеплер, на Оскар Шиндлер и на папа Бенедикт XVI

(Речните круизи са приятен, лежерен и (което не е за подценяване) спестяващ доста време и средства начин да посетите живописни градове, да разгледате исторически забележителности, да се насладите на идилични пейзажи.

Някои казват, че ако човек трябва да направи един речен круиз през живота си, той непременно да е по наситената с хилядолетна история Нил, други предпочитат аристократичния Рейн или екзотичната Яндзъ.


Трудно ни е да се спрем на един или два речни круиза, затова ви представяме цели осем. Написахме за Мисисипи, Амазонка, Нил, Раджанг, Рейн и Рона. Сега е ред на Дунав.)


Повечето круизи по Дунав се организират единствено със забележителностите на Бавария, Австрия, Унгария и Словакия, рядко стигат до Белград, още по-рядко минават през живописната клисура Железни врата, за да хвърлят котва край Видин или дори в делтата на реката.

Това е напълно обяснимо, все пак по горното и средното течение на Дунав има далеч повече и по-атрактивни забележителности.

Да започнем с Регенсбург. Това е градът на прочутия астроном и математик Йоханес Кеплер, на Оскар Шиндлер, когото Стивън Спилбърг обезсмърти със своя филм “Списъкът на Шиндлер”, и на папа Бенедикт XVI, който все още се води професор по теология в местния университет.

Освен с прочутите си жители, Регенсбург се гордее и с готическата си катедрала, с каменния мост, по който някога са минали войските на Втория и на Третия кръстоносен поход, романските базилики Шотенкирхе и Обермюнстер, а от по-нови времена – Валхала, нещо като Пантеон, но в тевтонски стил, построен от баварския крал Лудвиг I.

Туризмът в Пасау процъфтява благодарение на трите реки (тук се събират водите на Дунав, Ин и Илц), на живописния стар град и на катедралата Щефансдом, в която се намира огромен орган със 17 774 тръби и 233 регистъра, един от най-големите в света.

Първата спирка на австрийска земя обикновено е Линц, градът на най-старата (Санкт Мартин, построена през 779 г.) и най-голямата (Новата катедрала, побираща 20 000 богомолци) черкви в Австрия.

В същото време Линц е модерен град, един от центровете на съвременното и авангардното изкуство в тази част на Европа. Достатъчно е да споменем галерията Lentos и центъра Ars Electronica.

Концертната зала Брукнерхаус е свидетелство за музикалните традиции на Линц, което ни напомня, че композитори като Моцарт и Брукнер са писали симфонии специално за концерти в Линц.

Преди да продължат към австрийската столица, круизите обикновено спират за кратко посещение на бенедиктинското абатство в Мелк.

Разположено в просторен, пищно декориран бароков дворец, кацнал на висок хълм над реката, абатството е прочуто със своята библиотека и сбирка от средновековни ръкописи, с Мраморната зала, украсена със сцени от древногръцката митология, с безценната колекция църковно изкуство...

За Виена с дворците на Хабсбургите, Операта и музеите и за Будапеща с величествената сграда на парламента, хълма Гелерт и Рибарските кули сте чели предостатъчно, затова се оринтираме към Братислава.

Словашката столица нерядко е подценявана, но чудесно реставрираният Стар град с бароковите дворци на знатни австрийски и унгарски благородници и калдъръмените площади със старинни кафенета, замъкът Братиславски храд и катедралата “Свети Мартин” ще ви изненадат приятно.

Милко Стоименов, списание Travel magazine

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер