Банер

за ценители > винен бизнес


Балканският Сент Емилион

И в Стоби, както в прочутата френска винарска област, са вадели камъни и са правели вина

Амбициите на една от най-модерните изби в Македония са да стане балканската Напа Вали

От катакомбите на Сент Емилион са вадели камъка, с който е построен Бордо. В Сент Емилион обаче няма само камъни. Там от векове има прекрасни лозя и вина, които разнасят славата на Франция по света.

Избата е кръстена на античният град Стоби, разположен на устието между реките Черна и Вардар, чиито руини днес са най-големият археологичен комплекс в Македония.

Катакомбите днес са осветени от факли и са пълни с бъчви. Изключителна атракция, съчетала в себе си камък и вино, минало и настояще. Тук са снимани “Парижките потайности”, а всеки ден десетки хиляди туристи влизат в тези тунели, за да се докоснат до вечността.

Защо, когато за първи път стъпих в изба Стоби в Македония, направих асоциация със Сент Емилион?

Защото избата е кръстена на античният град Стоби, разположен на устието междуреките Черна и Вардар, чиито руини днес са най-големият археологичен комплекс в Македония.

Защото и тук, в този античен град, римляните са вършели същите две неща – да вадят камък, и да правят вино.

И в Стоби, както и в Сент Емилион, днес правят само едното от двете неща – хубави вина. За разлика от своя френски събрат, който има векове история зад гърба си, македонската изба е много млада, но амбициозна и напориста като младо вино.

Първите й вина са от реколта 2009 г., но само за две години избата завоюва близо 10% пазарен дял от винения пазар на Македония, като този дял е отхапан не от кого да е, от винарна Тиквеш, която е с дългогодишна история.

“За много кратко време нашата Смедеревка би по продажби тази на Тиквеш”, разказва Ядранка Кимовска, търговски директор на избата.

Трябва да си наистина много амбициран за да направиш за две-три години вина, които да ти донесат престижни европейски награди: сребърни медали от Мундис Вини във Франция за Вранец и Мерло реколта 2009 г., Шардоне 2011 г. и едиственото сребро за Розе на Балканите. Шардоне 2011 г. има сребърен медал и от престижното изложение Шардоне дьо Монд 2012 г. във Франция, а Мускат Отонел 2011 г. спечели сребърен медал от първия Балкански винен фестивал и конкурс, който се състоя тази година през месец юни в София.

За Стоби трудно може да се говори. Тя трябва да се види. Трябва да дойдеш тук и още пред входа на модерната сграда да те посрещне едно малко лозе. С гордост Ядранка ни казва, че това са лози от всички сортове на избата.

Като се започне от местните Вранец, Жилавка, Жуплянка, Смедеревка и се стигне до международните сортове – Ризлинг, Ркацители, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Шардоне и Мускат Отонел. Цели 700 хектара собствени лозя!

Ще е грехота да си дошъл до тук и да не влезеш при италианските винификатори, управлявани от компютри. В помещението за отлежаване, където над 300 000 литра вино стареят във френски, словенски и американски барици и в бъчви от 500, 1000 и 5000 литра.

До една от стените се виждат първите пет барици на Стоби, с имената на майсторите енолози, изписани върху тях. Тук се вижда името на Георги Йованов, един от най-добрите енолози на Македония. Помага му неговият син, който върви по пътя на баща си. Те двамата и Андон Кръстевски творят историята на Стоби и нейните впечатляващи вина.

Символиката на античния град е предадена в печените тухли, камъните и куполите на помещението. “Някога в амфитеатъра на Стоби, както в Ефес е имало игри, леело се е вино. Стоби е излъчвал лайфстайл”, разказва увлекателно Бисера Гьосевска.

Не случайно римляните са отглеждали тук пауни, символ на грацията и красотата. Този паун днес е символът на изба Стоби. Той се вижда и по някои от банкнотите на Македония.

В тази приятна разходка, допълвана  от компетентните и интересни разяснения на енолога Андон Кръстевски, не бива да се пропускат енотеката с 8000 бутилки и дегустационната зала, която според мен няма равна на себе си на целите Балкани. Като влезеш в нея и загасят лампите, осветеното помещение с бъчвите, което е отдолу, в краката ти, прилича на космически кораб.

Избата има богата палитра от сортове - като се започне от местните Вранец, Жилавка, Жуплянка, Смедеревка и се стигне до международните сортове – Ризлинг, Ркацители, Каберне Совиньон, Мерло, Пино Ноар, Шардоне и Мускат Отонел. Цели 700 хектара собствени лозя!

Тук, в Тиквешкия регион, който е сърцето на Македония, собственикът на избата, чрез фирмите в холдинга Перминдекс развива мощен агробизнес.

От търговския директор Лидия Трайковска научаваме, че освен 700-те хектара лозя, на още 3000 хектара са засадени жито, домати, праскови и вишни. Тук се отглеждат 10 000 овце и се произвеждат сирене и кашкавал. Освен за Македония и региона, сирене се изнася и за САЩ.

Само в изба Стоби инвестицията е 20 млн. EUR, а средствата, които общо са вложени в лозята, техниката, модерното оборудване и винарната са 34 млн. EUR. Избата е с капацитет 4,5 млн. литра вино. Бисера Гьосевска ми сподели, че собственикът иска тук да стане македонската Напа Вали.

Стоби изнася вина за Сърбия, Хърватска, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Холандия и България. Наскоро избата е осъществила първия износ на  Macedon Пино Ноар за САЩ. До 2-3 месеца ще направят експорт и за Русия.

Благодарение на фирма Юротим ООД, партньорът на Стоби за България, и у нас могат да се намерят вината на македонската изба, които са с отлично съотношение качество цена. Да си призная, отдавна не бях срещал толкова хубави вина, на толкова добра цена.

(exporter.bg започва да представя вината на изба на Стоби на страница lifestyle)

Снимки: Донка Костурска, apollowine.com

Димитър Дженев

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер