финанси > застраховане


Как да пътуваш в чужбина без проблеми

Неминуемо се опира до Гражданска отговорност, Зелена карта и Автоасистанс

При пътуване извън границите на държавата, хората се сещат в последния момент за застраховката на автомобила Гражданска отговорност, сертификат Зелена карта, пълномощни за управление на автомобила и т.н.

За да улесним пътуването ви, даваме някои насоки:

1. Проверете застраховката „Гражданска отговорност” дали важи за територии „извън РБългария”.

2. Ако е вписано, че покрива територията на Р България,  може да се доплати (40 – 80 лева премия) и да бъде издаден сертификат за чужбина; Разликата за доплащане зависи от кубатурата на МПС (за леки автомобили), изрично вписана в застрахователната полица.

3. Ако е вписано, че важи за чужбина, но няма сертификат „Зелена карта” , препоръчваме да се снабдите с документа от вашия брокер или застраховател;

Някои застрахователи издават „Зелена карта” срещу такса от 10 лева, напр. Бул Инс.

4. При разсрочено плащане, повечето застрахователи изискват събирането на цялата дължима премия, за да издадат сертификат за чужбина. Уника, ДЗИ и Лев Инс издават сертификат за периода на вноската.

5. В случай, че сте загубили сертификата „Зелена карта” към полицата Гражданска отговорност, може да получите дубликат срещу 10 лева;

6. Съществува застраховка „Зелена карта”, която може да купите от Дженерали за 15 дни -  около 90 лева, за леки МПС.  Същата се обезмисля, с издаването на Гражданска отговорност с покритие Европейски съюз и държавите членки на Споразумението „Зелена карта” срещу по-ниска цена, но въпреки това е алтернатива.

7. Проверете дали имате покритие по застраховка Каско за чужбина, ако „да” за кои държави важи, кой е спешният телефон за връзка; ако „не”, проучете възможностите при вашия брокер или застраховател, срещу каква премия и при какви условия може да сключите анекс ;

8. Проверете дали имате включен „Автоасистанс за чужбина” към застраховката Каско.

9. В случай, че нямате „Автоасистанс за чужбина”, може да си купите годишен или краткосрочен, за периода на пътуването. Застрахователен брокер Балкан предлага „Автоасистанс” на Алианц или СБА.

Цените варират от  35 лв. (за пътна помощ до 50 км. от съседните държави Сърбия, Гърция, Македония, Турция ) до 250 лв./500 лв. за по-широк пакет годишни асистанс-услуги, вкл. разходи за ремонт в местен сервиз, разходи за хотел на лицата при по-продължителен ремонт, разходи за бракуване на МПС, разходи за пътуване до България при Кражба на МПС и т.н.;

Възможно е сключване за по-кратък период – 15 дни, 1 месец на цени съответно около 40 лева, 80 лева;

Подгответе необходимите нотариално заверени пълномощни за управление на МПС, вкл. на английски език и/или на местния език на държавата, в която ще пребивавате, в случаите на лизингови или фирмени МПС.

Приятен път! Ако нещо не ви е ясно, потърсете Застрахователен брокер Балкан.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер