бизнес > моят бизнес


Вносител на модни линии прави библиотека

Васил Райчев, собственик на веригата магазини Hot Spot, пред exporter.bg за най-новата си идея – да направи библиотека

В библиотека HALF (HotSpot Advanced Learning Foundation) на Денкоглу 18 ще има от четива за изкуства, мода и дизайн, до всичко, което те усъвършенства в бизнеса, пътуванията и модерния начин на живот

Васил Райчев, собственик на веригата магазини Hot Spot и един първите предприемачи в бизнеса с маркови дрехи в България, влиза в две нови амплоа. За първото вече писахме – консултантския бизнес. Второто обаче е наистина приятна изненада.

Решил е да направи бибилотека, не защото е филантроп или защото има излишни пари. А защото винаги е имал слабост към книгите и сега е решил да направи нещо добро за обществото и за хората, които искат да се образоват. 

“Всичко тръгна оттам, че покрай работата си срещам много млади хора, които завършват дизайн, мода или моден дизайн. И виждам, че имат празнини в образованието, които трябва да бъдат запълнени”, разказва Васко.

И си припомня, че когато е учил в САЩ, там е имало предмет “Библиотека”. Целта на тази учебна дисциплина е била, да научи студентите, как се работи в библиотека и как се използват източниците на информация в нея.

“У нас за това не се говори”, казва с огорчение предприемачът. Но смята, че все пак има място за оптимизъм, след като в България се отвориха толкова много книжарници. Което говори само по себе си, че има хора, които четат.

Затова в новата Библиотека ще има от четива за изкуства, мода и дизайн, до всичко, което те усъвършенства в бизнеса, пътуванията и съвременнияю начин на живот. “Идеята е, това да е модерно място за срещи, за запознанства на сродни души.

Хората да четат, да прекарват приятно в малко по-одухотворена обстановка, да пият чай или кафе. С две думи HALF ще е място за забавление на интелигентни хора!”, разкрива част от детайлите Васко.

А колкото до финансовата част на нещата, действително първоначално ще трябват не малко пари, които предпримачът се надява да събере сред съмишленици на проекта. Вече са поръчани над 7000 книги, които ще бъдат на разположение на при откриването.

Библиотеката ще разчита на дарения, както е навсякъде по света.  Има, разбира се, и възможности за привличане на пари по европейски програми.

Като за начало в библиотеката ще има 7-8000 книги. Тя ще се помещава на ул. Денкоглу 18, на цели 200 квадрата площ. Тук ще могат да се правят представяния на книги и изложби. Помещението спокойно побира 30-40 души.

Идеята е срещу минимален депозит да се придобива членство. То ще е в зависимост от желанието на клиента, колко книги би искал да взема – до 3, 5 или 7.

Все пак като опитен предприемач Васил Райчев е начертал етапите на развитие на идеята. Първият, да се пусне библиотеката. Вторият, да открие магазин, в който да се продават книги и арт предмети.

Приходите от продажби ще отиват за развитие на библиотеката. И третият етап е в друг град или на друго място в София, да се направят библиотеки по същия модел.

Казва, че иска повече хора да прегърнат идеята и да станат спомоществователи. Бъдещи партньори вижда в културните институции и издателствата.

Димитър Дженев

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер