коментари > анализи


По-скъпи или по-евтини горива

Защо слуховете за война надуват кориторовките на петрола противно на пазарната логика

Икономиките на Европейския съюз, на САЩ и на Китай, показват по-слаби от очакваното резултати и прогнозите са по-скоро негативни. А когато икономическите очаквания са негативни, цената на горивата обикновено пада

Опастността от военен конфликт с Иран и евентуалното навлизане на сили на НАТО надува котировките на петрола. Тази теза развива в интервю за национален всекидневник Иван Костадинов, търговски директор на Петрол АД.

Според него, ако се случи нещо подобно, то определено ще доведе до значителен проблем за световните доставки на нефт, тъй като Иран контролира изцяло Ормузкия проток, през който минават около 25 % от тях.

Това включва терминалите за износа на нефт на Саудитска Арабия, Кувейт и др. Оттам пък идва притеснението на купувачи, прекупвачи и доставчици, че този конфликт може да доведе до забавяне или дори спиране на всички тези доставки, отбелязва Костадинов.

Според него, това е единственото нещо, което бута в момента цената нагоре. Реално погледнато няма друг икономически показател, който да води към повишаване на цената, смята търговският директор на Петрол АД.

И се аргументира с това, че икономиките на Европейския съюз, на САЩ и на Китай, показват по-слаби от очакваното резултати и прогнозите са по-скоро негативни. А когато икономическите очаквания са негативни, цената обикновено пада, посочва Костадинов.

И допълва, че исторически погледнато цената винаги се покачва в седмиците преди евентуалния военен конфликт. Костадинов дава пример с Либия, където 2-3 седмици преди да бъде нападната, цената е вървяла нагоре, а след това, когато е станало ясно, че няма да има проблем с доставките на нефт, тя отново се е успокоила и е тръгнала надолу.

Затова търговският директор на Петрол АД смята, че ако в близките дни не бъде предприет военен удар срещу Иран, цената ще се понижи, най-вече защото новината, че нещо такова може да се случи, вече е започнала да се изчерпва.

Противно на много анализатори очаквам в скоро време горивата да започнат да поевтиняват, отбелязва Иван Костадинов.

Не така обаче смята Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на превозвачите в България. В интервю за друг национален всекидневник, той прогнозира, че цените на дребно в края на септември ще паднат с 20-25 стотинки. Защото ситуацията около Иран щяла да се успокои.

После към Нова година цените пак щели да се вдигнат заради лошата зима. И тогава щели да скочат не с 25 стотинки, а с 50. До края на годината вече щели да са около 3,50 за литър, прогнозира Лалов.

Според него през лятото потреблението на горива пада, защото цяла Западна Европа затваря цехове и цели фабрики. Гастарбайтерите си тръгват към родните места. Логично е като падне потребелението, а и търсенето, да падне и цената.

Уви, случва се точно обратното, казва Лалов. Тогава плъзват слуховете за войни – сега Иран, преди Ирак. И обратно на логиката цените вместо надолу през лятото тръгват нагоре. Защото някои хора просто решават да направят луда далавера и да качат цените с аргументи за световното положение, отбелязва Лалов.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер