Банер

за ценители > винен бизнес


Катаржина Естейт открива гроздобера с арт пленер

Виното на една от най-награждаваните наши изби в чужбина вдъхнови български творци

Красотата на Катаржина Естейт и изключителните й вина ще намерят своето превъплъщение в цветен рисунък, приложен върху 10 бъчви, кутии и бутилки за вино.

Едно от най-важните събития във винарска изба Катаржина Естейт, откриване гроздобера на реколта 2012, ще бъде отбелязано с арт пленер

Идеята за организирането на пленера възниква от естеството на самата природа, където е разположена избата. Естествената среда и светлина ще вдъхновят няколко творци в областта на изкуството и ще ги предразположи да изразят емоцията си в творчество.

Красотата на Катаржина Естейт  и изключителните й вина ще намерят своето превъплъщение в цветен рисунък, приложен върху 10 бъчви, кутии и бутилки за вино.

Великолепната природа на това кътче от България, намиращо се на няколко километра от гръцката граница, заедно с плодородната и благодатна земя са неизчерпаем източник на вдъхновение за даровития художник.

Близостта на избата до историческото селище Мезек, където са открити две древни тракийски гробници, допълва уникалността на природата около винарска изба Катаржина Естейт.

На пленера ще присъстват национални и регионални медии, като техните представители ще имат възможността да нарисуват бутилка вино от Катаржина Естейт и да я оставят в изложбената част на избата.

Началото на гроздобера ще бъде отбелязано с коктейл и дегустация на бели и червени вината – “Les Fleurs”, “Smaraida”, “Les Cailloux”; “Encore  Syrah”, “Question Mark”.

Тази година прогнозата за добив е около 2000 тона грозде – местни и вносни сортове. След успешното позициониране на новия бранд „Le Voyage”, един интригуващ совиньон блан, който спечели много почитатели, от Катаржина Естейт планират производството на две нови червени вина – Еncore Malbec и Le Voyage – Cabernet Franc & Syrah.

Художниците:

Даниела Тодорова – член на:  СБХ, ABI - Американски Биографичен Институт – САЩ; Световната хартиена асоциация  -  IAPMA- Германия; CFA – Италия, Sculpture Network – Германия.

Даниела Тодорова е носител на множество престижни  награди  в областта на изкуството, участвала е в 78 групови и 31 самостоятелни изложби както в България, така и в чужбина и има участие в над десет проекта за международен обмен.

Веселина Мишева и Тома Афонлиев
– един успешен тандем от Националната художествена академия, с особен афинитет към рисунките върху дървени предмети. Участвали са в инициативи и мероприятия като: „В самолет без билет” в „Кабинка Игроматика” през 2011г., Коледния базар в „Culture Beat” club през 2011г., “Sofia Design Week” 2012 г., W-O-W  (world of woman) в Интер Експо Център – 2012г., „София диша” 2012 г.

Стефан Гаджовски – роден 1979 г., завършва Технически университет – София, инженерен дизайн, магистър по графика в Художествената академия. В момента се занимава със светлинен дизайн. Участва в Международна изложба „ Графика малък формат”, Самостоятелна галерия „ Maxim”, Международно биенале на графиката.

Симеон Панайотов - член на СБХ, от 1983г. Участвал е в изложби в България и чужбина, рисува с маслени и водни бои, автор е на много колажи и носител на престижни български и международни награди. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София, галерията във Велико Търново, както и в много частни колекции у нас и по света.

Тодор Тодоров –  почетен член на Китайският скулптурен институт, член на: Art&Architecture London; International Kinetic Art Organization; Research Board of Advisors in ABI – Washington; член на Световната организация на скулптурите – САЩ; член на Британското Кралско Общество на Скулпторите – Великобритания. Носител е на над 20 престижни награди в българия и чужбина, изпълнил е над 25 поръчки за скулптури по частни и държавни проекти, участник е в множество групови и самостоятелни изложби. От 1963г. е преподавател в катедра „Моделиране и рисуване“ – ВИАЗ, а от 1994 до 2000г.  е преподавал в НХА - специалност Метал

Валентин Балев
– представителят на Художествената академия участва в международни биеналета, пленери, национални, представителни и групови изложби в България, Белгия, Гърция, Германия, Италия, Канада, Македония, Мексико. Работи в областта на живопистта, графиката, монументалните
изкуства. Негови картини са притежание на НХГ.

За Катаржина Естейт


Катаржина Естейт е една от най-награждаваните български изби на международната винена сцена. Голяма гордост за избата е високата оценка на Робърт Паркър, най-влиятелният дегустатор и оценител на вина, който даде 91 точки и определи за  „изключително вино” Katarzyna Rezerva 2008-2009 година.

За 2012 година избата е представила България с изключителните си вина на най-престижните винени конкурси като Vinalies International Paris, Chardonnay du Monde France, China Wine& Spirit  Awards. Носител е на най-високи отличия.

Катаржина Естейт се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и Европа.

Избата е разположена в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. В различните части на имението почвите са лесивирани канелени горски (Chromic luvisol), излужени канелени горски (Eutric cambisol) и рендзини (Rendzina).

Климатът е умерено континентален, със силно средиземноморско влияние.

Катаржина Естейт се намира в района с най-продължително слънчево греене, като през вегетационния период температурната сума достига 4000° C.
Благоприятните условия за развитие на реколтите, правят вината на Катаржина все по-добри.

За изминалата 2011 година избата бележи висок ръст в своите продажби. Всички почитатели на нейните вина тази година ще бъдат изненадани с  нови еликсири на Бакхус.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер