финанси > застраховане


Безплатни здравни услуги – реалност или мит?

Защо надеждата за лечение без пари се изпарява още с влизането в лекарския кабинет


Въпреки платените задължителни осигурителни вноски, можем да спечелим малко спокойствие с доброволно сключен здравно-осигурителен договор

Когато се налага да посетим лекар за профилактичен преглед или при наличие на симптоми за заболяване, винаги има опашка пред кабинета, направленията за специалисти са привършили за този месец, здравните пътеки не покриват конкретното заболяване или лекарството не е в списъка на безплатни медикаменти, покрити от НЗОК.

Това е редовен сценарий, който за съжаление се случва на всеки от нас. Здравната система не пренебрегва само теб, всички сме потърпевши. Решение има, но не е безплатно. Какви са опциите?

Вариантите


Вариант 1: Да се „надяваме” да ни лекуват без пари, или „чакането за изследване ядрено-магнитен резонанс” да е след 3 месеца с направление, когато заболяването ни може да доведе до фатален край.

Цената на същото е 150 лв. от НЗОК, но ако се налага вкарване на контрастно вещество не е покрито от здравната каса и трябва да доплатим около 150 лева, както и цената на свободен прием варира от 200 лв. до 300 лв. без контраст.

Вариант 2: Въпреки платените задължителни осигурителни вноски, можем да спечелим малко спокойствие с доброволно сключен здравно-осигурителен договор.
Лице на 34 години може срещу 158 лева годишна цена, да ползва пакет от здравни услуги с лимит до 2000 лева, в избрани частни лечебни заведения. Сумата може да се   плати на 2 равни вноски по 79 лева през 6 месеца.

Здравно-осигурителните договори могат да са индивидуални или групови. При груповите може да се договорят по гъвкави условия, пакети и цени.

Услуги, пакети и нива покривани от здравната осигуровка:


- Профилактика на здравето

- Доболнична медицинска помощ


- Болнична медицинска помощ


- Възстановяване на разходи за лекарствa


- Стоматология


Предимства за осигурения


- покриване на 95% от медицинските потребности/обемът е по-голям от тези на НЗОК/;


- липса на потребителски и други такси


- предимство пред лекарския кабинет


- организиране на диагностичен преглед и прием в лечебно заведение;


- възстановяване на разходи за лекарства, помощни средства и др.;


- денонощна медицинска помощ;


- свободен избор при ползването на специализирана медицинска помощ без направление от Общо практикуващ лекар във всички лечебни заведения и специалисти;


- ползване на болнична медицинска помощ чрез директен достъп до най-добрите специалисти в болниците или медицинските центрове;


Вариантите, които предлага пазарът, могат да включват продукти с разширени покрития и териториален обхват на лечение за цял свят, с лимити до 1 милион евро.

Тарифите се определят от възрастта, пола и здравния статус на лицето към момента на сключване на доброволно здравно осигуряване. Цените за подобен международен здравен договор варират между 1000 и 2000 евро годишно.

Застрахователен брокер Балкан осигурява съдействие при настъпване на застрахователно събитие – помощ при събиране на документи, запазване на час за лекар, проверяване на покритието.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер