Банер

за ценители > винен бизнес


Избират сомелиер №1 на България

За седми път Българската асоциация на сомелиерите провежда националния конкурс съвместно с изба Катаржина Естейт

Една от целите на конкурса е да се ползват уменията на най-добрите сомелиери за промотиране на българските вина в други държави по време на международни конкурси, симпозиуми и изложения

За седми пореден път ще бъде определен Сомелиер №1 на България. Това ще стане на 3 октомври след финалния конкурс в хотел Кемпински – Зографски. Организатор на събитието е Българската асоциация на сомелиерите (БАС) със съдействието на изба Катаржина Естейт.

Победителят ще представи България на европейското състезание през 2013 г., което се организира на всеки две години от Международната сомелиерска асоциация /ASI/.

Българскияг сомелиер №1 ще има възможност да се кандидатира и за участие на световния конкурс за "Най-добър сомелиер на света" през 2016 г.
Мария Йорданова, председател на БАС информира на специална предсконференция, че през тази година са се провели два полуфинални кръга, които са определили първите двама финалисти.

Владислав Димитров е победителят от кръга на 17 март, състоял се в Пловдив, по време на изложението Винария. Вихрен Велков печели надпреварата на 9 юни в Слънчев бряг, хотел-казино Платинум, по време на откриване на летния туристически сезон.

Третият кръг ще е на 15 септември в хотел Жасмин, гр. София. Той ще определи третият финалист. „Възможно е на финала обаче да има четирима сомелиери, както бе миналата година“, каза Мария Йорданова (на снимката).

По време на финалите, ще бъде  инсценирана ресторантска среда, в която състезаващите се сомелиери ще покажат своите умения. „Ресторантът” ще разполага с три маси, като гостите в него ще бъдат от журито.

Финалистите ще имат за задача да се справят за строго определено по регламент време с: декантиране на червено вино; сервиране на шампанско; дегустиране и охарактеризиране на 2 червени и 2 бели вина и предложение за най-подходящите за тях ястия; предлагане на подходящи напитки към зададено от журито меню; разпознаване на високоалкохолни напитки поставени в чаши от тъмно стъкло; коригиране на грешки във винена листа.

Съставът на журито на състезанието ще се състои от хабилитирани преподаватели, енолози, сомелиери и специалисти в ресторантьорството.

Изба Катаржина Естейт ще осигури специални награди за финалистите и победителя. Той ще получи голямата награда на конкурса лично от Цветелина Николова, управител на Белведере България и Катаржина Естейт.

Партньорството на БАС и изба Катаржина Естейт се изразява в съвместната подготовка на конкурса и обучението на сомелиерите, с цел повишаване на техните познания, умения и насърчаване на изявите им в професионалното им поприще.

Общата идея на организаторите е да се повиши културата на винопотреблението и респективно консумацията на вина в страната.

Друга важна цел е да се ползват уменията на най-добрите сомелиери за промотиране на българските вина в чужбина по време на международни конкурси, симпозиуми, изложения и др.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер