експорт > пазари


Германия в добро здраве, ако Китай не хване грип

CNBC: Основният риск на хоризонта пред Ангела Меркел е по скоро икономически, отколкото политически

Като трети по големина износител в света Германия е много по-притеснена за това дали Китай ще изгуби апетита си за германските машини и автомобили и каква ще е съдбата на германските производители през 2030 г.

Основният риск на хоризонта пред германския канцлер Ангела Меркел е по скоро икономически, отколкото политически, пише CNBC. Меркел доминира на политическата сцена в страната. Година преди федералните избори, определената от списание Forbs като най-влиятелна жена на света, изглежда непобедима.

Берлин, а не Брюксел ще реши бъдещето на еврозоната, тъй като германската икономическа мощ и статутът на страната на основен спонсор на общността дават на бундесправителството правото на вето върху всички ключови решения, допълва още CNBC.

Ето защо донякъде е изненадващо, че основните опасения в германската столица са свързани не с това дали Гърция ще изпълни обещаните реформи или Испания ще поиска цялостен спасителен пакет.

Като трети по големина износител в света Германия е много по-притеснена за това дали Китай ще изгуби апетита си за германските машини и автомобили и каква ще е съдбата на германските производители през 2030 г., отколкото дали ще похарчи още някой и друг милиард евро в подкрепа на страните от Южна Европа.

Германската икономика се забавя и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че страната ще изпадне в умерена рецесия.

Въпреки това никой не очаква чувствително влошаване на икномическия климат в Берлин, освен ако Китай не хване грип или не станем свидетели на друго външно сътресение, пише CNBC.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер