коментари > анализи


Обезценяването на парите

Bank of America: Цената на златото може да стигне и до 5 хиляди долара за тройунция

"Смятам, че стойността на парите намалява", казва пред CNBC премиерът на Катар Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани и допълва, че без цялостна стратегия за справяне с проблемите в САЩ и Европа, еврото и долара ще поевтинеят.

След като преди дни цената на златото достигна рекордните за тази година 1787,40 долара за тройунция, експертите вече прогнозират още по-високи стойности.

Според анализаторите от Bank of America Merrill Lynch цената на жълтия метал може да се повиши до 3000 или дори до 5000 долара в дългосрочен план.

”Фокусираме се върху златото. В крайна сметка смятаме, че златото може да се търгува между 3000 и 5000 долара в следващите години”, обясни Макнийл Къри, валутен стратег в BAML.

И катарците не вярват в долара и еврото


На фона на извънредните стимули от Федералния резерв на САЩ, целящи да възстановят икономическия растеж, и предложението на Европейската централна банка да изкупи облигации, за да ограничи последиците от дълговата криза в еврозоната, премиерът на Катар Хамад бин Джасим бин Джабр ал-Тани казва пред CNBC, че е разтревожен от евентуалното въздействие на тези ходове върху стойността на двете основни световни валути.

"Смятам, че стойността на парите намалява", заявава той, като допълва, че без цялостна стратегия за справяне с проблемите в САЩ и Европа, еврото и долара ще поевтинеят.

Справянето с проблемите на парче създава безпокойство и у инвеститорите, като например Катарската инвестиционна агенция (QIA), подчертава ал-Тани.

Има и други несигурности, които трябва да бъдат преодолени. "Икономиките в Азия се забавят, което не е неочаквано, като се има предвид силният ръст в региона през последните десетина годиниа", казва ал-Тани.

В тази обстановка QIA се възползва от силните периоди на пазара, за да пласира част от активите си, тъй като според ал-Тани на пазара предстои период на спад. В същото време обаче фондът запазва стратегическите си активи и "купува още, когато пазарът е в период на спад".

Сред активите, които QIA запазва в портфейла си, е дял от швейцарската банка Credit Suisse, както и други финансови дружества, включително малки дялове от Bank of America и Santander Brasil.

През последните 4-5 месеца фондът е похарчил около 5-6 млрд. долара за имоти в Европа и САЩ. Въпреки продължаващите проблеми в Европа ал-Тани е на мнение, че при добри възможности трябва да се инвестира.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер