експорт > пазари


Encore Malbec е новия лидер на Катаржина Естейт

Цветелина Николова, управител на Katarzyna Estate, пред exporter.bg за конкурса “Най-добър сомелиер на България за 2012 г.”

 

 

Encore Syrah e едно от високо оценяваните ни вина на международната винена сцена. В желанието ни за още по-добро позициониране на пазара, ще представим и новия лидер сред вината на Катаржина Естейт – Encore Malbec, казва Цветелина Николова

Катаржина Естейт подкрепи конкурса “Най-добър сомелиер на България”. Как тази съпричастност помага на българското винарство, на ресторантьорите и на самите сомелиери?

- Партньорството на Българската асоциация на сомелиерите (БАС) и Катаржина Естейт се изразява в съвместната подготовка на конкурса и обучението на кадри за избор на „Най – добър сомелиер на България за 2012 г.”, с цел повишаване на техните познания, умения и насърчаване на изявите им в професионалното поприще.

Общата ни идея е да се повиши културата на пиене на вино, а и да се увеличи потреблението  в страната. Също така, разчитаме да се ползват уменията на най-добрите сомелиери за разпространяване на българските вина в други държави по време на международни конкурси, симпозиуми, изложения и др.

Дълго време се говореше, че професията сомелиер е екзотика за България. Какво се промени през последните години?

- Сомелиерът не е просто сервитьор – той познава храната, вкусовете на вината и високоалкохолните напитки. Той е и психолог, контактува с хората, знае как да Ви запали пурата и да поднесе коняка.

На запад сомелиерството е скъпо платена дейност, именно защото изисква много знания и перфектното говорене на поне два чужди езика. Това е професия, която изисква непрекъснато учене, защото постоянно излизат нови вина, нови сортове, нова кухня. Сомелиерството трябва да е съпроводено с практика и дегустации.

Вярвате ли, че конкурсът ще излъчи победител, който достойно да ни представи на европейско и световно ниво?


- За да отговоря точно, ще ви разкажа за формата на конкурса и подготовката на сомелиерите. Проведе се в три регионални кръга – в Пловдив,  Бургас и София. Конкуренцията беше голяма, тъй като професията сомелиер се оказа предизвикателство и мечта за много хора.

Чрез тест, скрита дегустация и сервиране състезателите трябваше да покажат своите умения. Хората, които не покриваха необходимите изисквания, отпадаха на различните етапи. Днес на финала ще се състезават четирима души. Битката ще бъде много оспорвана и вярвам, че финалистът ще ни представи достойно на Европейското и Световно първенство.

Кое отличава добрия сомелиер от добрия енолог?

- Енологията е наука за виното. Съответно енолог е човекът, който се занимава с виното, който трябва да разбира и разпознава вината. Освен това да може и да ги произвежда. Т.е. не само да може да коментира едно вино, а да знае в даден момент от живота на едно вино какво е необходимо да се направи, така че то да става все по-добро и по-добро.

Има три основни фактора, които са важни, за да станеш добър сомелиер.

Първо: трябва да имаш добре развити рецептори, за да можеш да усетиш всичко, което те заобикаля (не само във виното). Второто важно нещо е доброто обучение (пътувания, дегустации, набор на добра литература и др.) И късмет, както при всичко, с което се захваща човек.


На официалната церемония ще бъдат представени двете нови червени вина на Катаржина Естейт– Encore Malbec и Le Voyage – Cabernet Franc & Syrah. Каква изненада готвите с тях за ценителите?

- Тази година беше много добра за нас. На представянето на новата реколта бели вина  всички гости и ценители на вината на Катаржина Естейт дегустираха новият совиньон блан – Le Voyage. Високата оценка, която получихме от нашите клиенти, ни накара да направим нова серия  Le Voyage – Cabernet Franc&Syrah. Надяваме се тя също да бъде толкова успешна, колкото и първата.

Encore Syrah e едно от високо оценяваните ни вина на международната винена сцена. В желанието ни за още по-добро позициониране на пазара, ще представим и новия лидер сред вината на Катаржина Естейт – Encore Malbec.

Димитър Дженев 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер