Банер

за ценители > винен бизнес


Допълнителен тур ще определи Сомелиер №1

Двама сомелиери ще претендират за „Чашата на триумфа” на Катаржина Естейт

На официална церемония в Кемпински хотел Зографски, финалистите получиха грамоти и селектирани вина от изба Катаржина Естейт, а Красимир Коев - изпълнителен директор на „Агенцията по лозата и виното” връчи плакет на Мария Йорданова - председател на БАС.

Двама, от общо четиримата финалисти от националния конкурс „Сомелиер на България 2012г.” (на снимката), ще претендират за трофея „Чашата на триумфа” на Катаржина Естейт.

След оспорвана надпревара на седмия по ред конкурс за най-добър сомелиер на годината и равен брой точки, до финала стигнаха Георги Михов от ресторант „Резиденс” - София и Вихрен Велков от „Четири сезона“ - Новотел Пловдив.


В регионалните кръгове на конкурса, който стартира от месец март, се включиха около 50 сомелиера от цяла България. За последния етап на конкурса се класираха: Живка Тренчева от ресторант „Пасторан” и Георги Михов – ресторант „Резиденс” - София; Вихрен Велков, ресторант “Четири сезона” - Пловдив; Владислав Димитров, ресторант „ Голдън Тюлип” - Варна.

Те бяха оценявани от 10 членно компетентно жури от Българската асоциация на сомелиерите (БАС) и преминаха през няколко кръга на оценка. По време на изпита сомелиерите дегустираха два вида бяло и червено вино с цел разпознаване на сорта, годината на производство и региона; отгатване на 7 вида високоалкохолни напитки в непрозрачна чаша, разпознаване в чаша от черно стъкло на бяло и червено вино – аромат и вкус; разливане на шампанско, декантиране, дегустация на френско шампанско и българско пенливо вино, препоръка на подходящо вино към храна от петстепенно меню и накрая петминутно есе на тема “IN VINO VERITAS”.

В рамките на един месец ще се проведе допълнителен тур между двамата финалиста за излъчване на победител, който ще представи България на Европейското първенство през 2013 г.

По време на официална церемония в Кемпински хотел Зографски, финалистите получиха грамоти и селектирани вина от изба Катаржина Естейт, а Красимир Коев, изпълнителен директор на „Агенцията по лозата и виното” връчи плакет на Мария Йорданова, председател на БАС.

Почетното признание е подписано от министър Мирослав Найденов и е за заслугите на асоциацията за популяризирането на българското вино и приноса за развитието на сомелиерството в България.

На елегатния коктейл, организиран от Катаржина Естейт, присъстваха над 400 почитатели на вината на избата. Те имаха възможност да дегустират реколта 2011 от червените вина , както Еncore Malbec и Le Voyage – Cabernet Franc & Syrah – новите брандове на Катаржина Естейт.

На прекрасната музика на Румба Афисионадо и гурме хапките се насладиха куп известни личности – певците Силвия Кацарова и Богдан Томов, бившият шеф на магистрална полиция Красимир Занев, главният тамплиер Румен Ралчев и съпругата му Магдалена, режисьорка на хитовия филм "Още веднъж за любовта”, Антон Краус, главният архитект на София Петър Диков и др.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер