експорт > пазари


Българи и гърци заедно на външните пазари

С 2.1 млн. евро български и гръцки винопроизводители атакуват с обща реклама пазарите в САЩ, Швейцария и Китай

Половината от бюджета на проекта се финансира от ЕС, 30 % са съфинансиране от Държавен фонд „Земеделие”, а бенефициентът осигурява 20 % от средствата.

Български и гръцки вина получават шанс да бъдат рекламирани на три перспективни пазара – САЩ, Швейцария и Китай. Сумата, която ще подплъти тази маркетингова експанзия е 2.1 млн. ЕUR.

За да стане тя реалност Държавен фонд „Земеделие” и Националната лозаро-винарска камара подписаха договор за прилагането на седмата одобрена от Европейския съюз програма за промотиране на вина със защитено наименование за произход или географско указание.

Проектът е съвместен с гръцката асоциация „Вино пътищата на Северна Гърция” и е насочен към пазарите на САЩ, Швейцария и Китай. Срокът за изпълнение е три години.

Това е втората одобрена от ЕС програма за промоция на наши вина в чужбина. Общият бюджет е приблизително 2.1 млн. евро за трите годишни фази от изпълнението на договора.

Целта е увеличаване на износа, укрепване на имиджа на вината със защитено наименование за произход и защитено географско означение, както и утвърждаване на позицията на продуктите на съществуващите пазари.

Половината от бюджета на проекта се финансира от ЕС, 30% са съфинансиране от ДФ „Земеделие”, а бенефициентът осигурява 20% от средствата. Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или производители и търговци.

Те кандидатстват в Министерството на земеделието и храните, а документите се подават всяка година в срок до 15 април и до 30 септември.

Постоянната консултативна комисия към земеделското министерство определя кои програми да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това – изпратени за одобрение от Европейската комисия.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер