бизнес > бизнес и образование


Ще учат ли за сомелиери в учебните заведения?

Мария Йорданова, председател на Българската асоциация на сомелиерите, пред exporter.bg, за признаването у нас на професията сомелиер

„Това, което ще трябва да се постигне в бъдеще, е признаването на професията и от Министерство на образованието, младежта и науката“, коментира Мария Йорданова

Българската асоциация на сомелиерите (БАС) направи много и постигна професията сомелиер за влезе в класификатора на професиите у нас. Какво още обаче предстои в тази насока?

Въпросът ми е към Мария Йорданова, председател на БАС. „Това, което ще трябва да се постигне в бъдеще, е признаването на професията и от Министерство на образованието, младежта и науката“, коментира тя.

„Разбира се след като се изработи  учебна програма по сомелиерство и тази специалност бъде одобрена и призната официално, респективно въведена в учебните заведения - да речем колежите и университетите, където се изучава туризъм“, отбелязва Йорданова.

Според нея в държави като Италия, Франция, Испания, Монако, Швеция, Швейцария, Португалия,  Австрия, Германия, Русия, Англия, Гърция, Кипър, Америка и Япония сомелиерството е на много високо ниво. Там тази професия се изучава професионално.

Престижна е и носи доста високи доходи на хората, които я практикуват. В България процесът на навлизане на сомелиерите в ресторантите е по-бавен, но необратим.

(Цялото интервю на Димитър Дженев с Мария Йорданова за предизвикателството да бъдеш сомелиер и да обучаваш сомелиери, четете на страница Винен бизнес)

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер