експорт > пазари


Българска компания ще изнася розово масло за Индия

На българо-индийски бизнес форум в Делхи нашата компания Rose Valley Tours сключи договор с индийската Roseleen International

Икономическият министър Делян Добрев представи възможностите за бизнес в страната ни пред 80 индийски компании от сферата на машиностроенето, енергетиката, информационните технологии и други сектори

България ще изнася прочутото си розово масло за Индия. Това става възможно след сключения в Делхи договор между нашата компания Rose Valley Tours и индийската Roseleen International, съобщава сайтът на Министерството на икономиката.

В момента в индийската столица тече българо-индийски бизнес форум, в който се включиха над 80 индийски компании от сферата на машиностроенето, енергетиката, информационните технологии и други сектори.

Паралелно с форума върви сесия на смесената комисия за икономическо сътрудничество, чийто председател от наша страна е икономическият министър Делян Добрев.

Министър Добрев представи пред участниците във форума възможностите за бизнес в страната и инициативите на правителството за привличане на инвестиции от чужбина, съобщава сайтът на икономическото министерство.

България е най привлекателната дестинация за инвестиции в Европейския съюз. В резултат на правителствената политика за насърчаване на инвестициите много водещи мултинационални компании вече избраха България за своето производство и високотехнологични услуги.

Сред тях са IBM, HP, ABB, Lufthansa, Liebherr, Johnson controls, Montupet и други, подчертал министър Добрев.

Изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова е представила възможностите за развитие на високотехнологични производства и услуги. Тя поканила индийски компании да се присъединят към парка.

Предстоят срещи на министър Добрев с WIPRO – един от най-големите индийски конгломерати в областта на информационните технологии, с ESCORTS – най-голямата индийска компания- производител на селскостопанска техника, както и с Sutherland Global Services, съобщава още сайтът.

Пазарите

Годишно у нас се добиват средно около 2 000 килограма розово масло. За един килограм от етеричната есенция са необходими 3 000 килограма розов цвят.

България изнася годишно близо 2 000 кг розово масло основно за европейските страни, което е 40% от световната търговия с розово масло. Преди 1989 г. страната ни е покривала 70 % от световното търсене на този уникален продукт.

Традиционни бизнес партньори са ни САЩ, Южна Корея и Япония. Засега Турция е най-големият ни конкурент в бизнеса с розово масло на международните пазари. България е вторият производител в света на този уникален продукт след южната ни съседка.

Страната ни е един от най-големите доставчици на розово масло на водещите пазари за парфюми в света. Ценната субстанция, която се извлича чрез дестилацията на тонове венчелистчета от рози, отглеждани от векове в зелената долина в Централна България, се използва и за производството на кремове, сапуни и други козметични продукти.

Сега българският клон на френската компания Biolandes, водещ производител на натурални екстракти за парфюмерийната индустрия, пласира в чужбина 250 килограма розово масло годишно и е сред водещите износители на този продукт в България.

Традиционен износител

България е известна в целия свят със своето розово масло и още от XVII век се числи към най-големите износители. То е незаменима съставка за развиващата се европейска парфюмерия от 1720 г. и се разнася с кораби през Цариград до Марсилия, Лондон и Ню Йорк, а с конски кервани през Букурещ до Виена, Париж и Берлин.

В момента в България има 36 хиляди декара розови масиви, които са с около 4000 декара по-малко в сравнение с 1989 година.

През последното десетилетие финансирането от ЕС и чуждестранните инвеститори доведоха до съживяване на тази традиционно българска индустрия.

От общо 36 хиляди декара с маслодайни рози в България, 25 хиляди декара са засадени след 2001 година.

 

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер