експорт > пазари


Китай с по-висок износ от очакваното

На годишна база експортът е отбелязал повишение от 9,9%, а икономисти предричаха увеличението да е около 5 на сто

Износът на Китай за САЩ е нараснал с най-бърз темп от 3 месеца. Експортът за Европейския съюз обаче е спаднал с 10,7 на сто

Износът на Китай е нараснал повече от очакваното през септември, което до известна степен тушира опасенията за забавяне на китайската икономика. Информацията е на ВВС.

Данни на митниците в страната показват, че през септември на годишна база експортът е отбелязал повишение от 9,9%, а икономисти очакваха увеличението да е около 5 на сто.

Износът на Китай за САЩ е нараснал с най-бърз темп от 3 месеца. Експортът за Европейския съюз обаче е спаднал с 10,7 на сто.

Статистиката сочи още, че през септември вносът на Китай се е възстановил и се е увеличил с 2,4%, след като отбелязваше спад в предходните три месеца.

Вносът на мед е нараснал до четиримесечен максимум през септември, а вносът на желязо е най-силен от януари 2011 г. насам, показват данните.

Световната банка наскоро занижи очакванията си за китайския икономически растеж до 7,7%, докато предишната прогноза беше за ръст от 8,2%.

Институцията предупреди, че ако ситуацията на основните за Китай експортни пазари се влоши, икономиката на страната може би ще задълбочи спада си.

По време на годишната среща на Международния валутен фонд в Токио финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър коментира, че Пекин трябва да насърчава по-смело вътрешното търсене.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер