бизнес > бизнес и образование


Френски реверанс

Списъкът с професии, които български и румънски граждани могат да упражняват във Франция, се разширява от 150 на 291 длъжности.

Те вече ще работят не само като фризьори, автомонтьори и озеленители, но и като застрахователни брокери, мениджъри на супермаркети, гимназиални учители и контрольори на въздушния трафик

Франция разшири достъпът на българи и румънци до своя трудов пазар. Съгласно заповед, публикувана във френския Държавен вестник, списъкът с професии, които български и румънски граждани могат да упражняват, се разширява от 150 на 291 длъжности.

Документът с дата 1 октомври е подписан от министрите на вътрешните работи и на труда Манюел Валс и Мишел Сапен.

Така румънците и българите ще могат да практикуват във Франция професии, като фризьорство, автомонтьорство, озеленяване, но ще могат също да работят като застрахователен брокер, мениджър в супермаркети, отговорник на строителна бригада, логопед, гимназиален учител, техник и занаятчия, контрольор на въздушния трафик и др. За тези длъжности няма да има ограничения.

Смекчаването на достъпа бе обявено от френското правителство на 22 август, когато бе отменен и данъкът, който работодателят трябваше да плаща за наемане на гражданите от тези две страни, които във Франция са най-вече роми.

До 2013 година обаче за румънците и българите ще има ограничения при достъпа до трудовия пазар като цяло.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер