Банер

за ценители > винен бизнес


Кой ще е сомелиер №1 на България

Двама сомелиери ще се състезават за „Чашата на триумфа” на изба Катаржина Естейт

Финалистите ще трябва да покажат уменията си в дисциплините дегустация на вина, спиртни напитки и съчетаване на вино с храна

Кой ще представя България на европейския и световен сомелиерски конкурси ще бъде решено на 31 октомври 2012 г.

Повторна оценка на двамата финалисти Георги Михов от ресторант „Резиденс” - София и Вихрен Велков от „Четири сезона“ - Новотел Пловдив ще се състои в ресторант „Котилото”.

Те ще преминат през три от етапите на конкурса, където финишираха с равен брой точки и това направи невъзможно  обявяването на носителя на „Чашата на триумфа” на Катаржина Естейт и Сомелиер No 1 на България на финалите на 3  октомври.

Сомелиерите ще трябва да покажат уменията си в дисциплините дегустация на вина, спиртни напитки и съчетаване на вино с храна.

Конкурсът ще завърши с официален обяд в сръбски ресторант „Котилото”, по време на който ще бъдат дегустирани специалитети от новото зимно меню на ресторанта и селектирани вина на Катаржина Естейт: Halla – Merlot, Twins - Chardonnay&Chardonnay, Twins Cabernet Sauvignon& Cabernet Sauvignon.

Малко история


Двама от общо четиримата финалисти от националния конкурс „Сомелиер на България 2012 г.” ще претендират за трофея „ Чашата на Триумфа” изба на Катаржина Естейт с управител Цветелина Николова (на снимката).

След оспорвана надпревара на седмия по ред конкурс за най-добър сомелиер на годината и равен брой точки до финала стигнаха Георги Михов от ресторант „Резиденс” - София и Вихрен Велков от „Четири сезона - Новотел Пловдив.

В регионалните кръгове на конкурса, който стартира от месец март, се включиха около 50 сомелиера от цяла България.

За последния етап на конкурса се класираха Живка Тренчева  от ресторант „Пасторан”, Георги Михов от ресторант „Резиденс” - София, Вихрен Велков, ресторант “Четири сезона” - Пловдив и Владислав Димитров, ресторант „Голдън Тюлип” - Варна.

Те бяха оценявани от 10 членно компетентно жури от Българската асоциация на сомелиерите и преминаха през няколко кръга на оценка.

По време на изпита сомелиерите дегустираха два вида бяло и червено вино с цел разпознаване на сорта, годината на производство и регион;  отгатване на 7 вида високоалкохолни напитки в непрозрачна чаша, разпознаване в чаша от черно стъкло на  бяло и червено вино – аромат и вкус; разливане на шампанско, декантиране, дегустация на френско шампанско и българско пенливо вино, препоръка на подходящо вино към храна от петстепенно меню и накрая петминутно есе на тема “IN VINO VERITAS”.

По време на официална церемония в Кемпински хотел Зографски, финалистите получиха грамоти и селектирани вина от изба „ Катаржина Естейт”, а Красимир Коев, изпълнителен директор на „Агенцията по лозата и виното” връчи плакет на Мария Йорданова, председател на Българската асоциация на сомелиерите.

Почетното признание е подписано от министър Мирослав Найденов и е за заслугите на асоциацията за популяризирането на българското вино и приноса за развитието на сомелиерството в България.

На елегатния коктейл , организиран от „Катаржина Естейт” присъстваха над 400 почитатели на вината на избата. Те имаха възможност да дегустират реколта 2011 от червените вина, както  Еncore Malbec и Le Voyage – Cabernet Franc & Syrah – новите брандове на Катаржина Естейт.

На прекрасната музика на Румба Афисионадо и гурме хапките се насладиха куп известни личности – певците Силвия Кацарова и Богдан Томов, бившият шеф на магистрална полиция Красимир Занев, главният тамплиер Румен Ралчев и съпругата му Магдалена, режисьорка на хитовия филм "Още веднъж за любовта”, Антон Краус, главният архитект на София Петър Диков и др.

 
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер

Анкета

Ще стане ли България Силициевата долина на Балканите?
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер